What brought down Biblical Israel?

Het openingsevenement van het cursusjaar 2021-2022

Gepubliceerd op: 26 augustus 2021

Eeuwenlang werd er verondersteld dat de oude koninkrijken van Israël hun einde vonden door invasies van respectievelijk Assyrië en Babylonië en uiteindelijk door Rome. Volgens Amotz Asa-El was de realiteit ingewikkelder.
De binnenlandse politiek in de koninkrijken was minstens zo belangrijk bij hun val en werd gekenmerkt door falend leiderschap en interne verdeeldheid. Hoe kon dat zo desastreus verlopen? Wat hield het politieke model van het koninkrijk Juda in? Waarin liep dit model vooruit op zijn tijd en waarom faalde het?

Esther Voet, hoofredacteur van het Nieuw Israëlietisch Weekblad, interviewt Amotz Asa-El, schrijver van de bestseller The Jewish March of Folly. A Revolutionary History of the Jewish people’s Leadership from Antiquity to Modernity.
Asa-El werkt bij het Hartman Institute in Jeruzalem en is commentator van de Jerusalem Post. Hij kwam in 1995 bij deze krant in dienst als zakelijk redacteur, daarna werd hij nieuwsredacteur, redacteur van internationale edities en uitvoerend redacteur.
Gedurende deze jaren vroeg Asa-El zich herhaaldelijk af of de zionistische onderneming een einde maakte aan de politieke fouten van het oude Israël, of ze hervatte. Zijn antwoord zal de bottom line zijn van de jaaropeningslezing voor Crescas.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.