Joden als de nieuwe standaard

Gepubliceerd op: 5 november 2020

De tweede lezing in de serie Klassiekers van de Joodse studies die historicus Bart Wallet via Zoom zal geven, gaat over Joden in de moderne tijd.

Leidraad voor de lezing is The Jewish Century van de Amerikaans-Russische historicus Yuri Slezkine (1956). Daarin betoogt hij dat Joden een bevoorrechte positie hebben weten te veroveren omdat ze bereid waren zich aan te passen en de moderne tijd niet schuwden, en wel met zo'n overtuiging dat ze een voorbeeld zijn gaan vormen voor velen.
Wat wij 'de moderne tijd' noemen begint rond 1800. Wie de modernisering van samenleving, economie en cultuur niet wilde volgen, miste de boot. Joden gingen mee met die ontwikkelingen, en zo kon de negentiende eeuw, volgens Slezkine, ‘De Joodse Eeuw’ worden.

In zijn lezing gaan we met Bart Wallet op zoek naar Slezkines argumentatie voor deze prikkelende stelling, en maken we een tijdreis die ons van Rusland naar Europa en Amerika brengt.

Aanmelden voor de lezing Joden als de nieuwe standaard, dinsdag 1 december om 20.00 uur op onze website.

Uitgangspunt voor de lezingen in de serie Klassiekers van de Joodse Studies zijn toonaangevende werken uit de Joodse geschiedwetenschap.

Meer informatie over Barts keuzeboek The Jewish Century vind je hieronder.

The Jewish Century

Yuri Slezkine

Princeton, NJ: Princeton University Press, 2006
Aantal blz.: 456
ISBN: 9780691127606

Ook als e-book verkrijgbaar

De eerste woorden van The Jewish Century, "The Modern Age is the Jewish Age, and the twentieth century, in particular, is the Jewish Century", zijn een binnenkomer eerste klas.

Ze vormen het fundament onder Slezkines betoog dat Joden zich zó goed hebben weten aan te passen aan de moderne wereld dat ze model kunnen staan voor wat het betekent om ‘modern’ te zijn.
Het boek belicht het drama van de Russische Joden en hun nakomelingen in Rusland en de Sovjet-Unie en in de diaspora en laat zien dat moderniteit vele gezichten kent: nationalisme, socialisme, kapitalisme en liberalisme.
In The Jewish Century analyseert Slezkine hoe deze stromingen in de tijd tot ontwikkeling kwamen en waar de Joden daarin hun plaats verwierven, in Rusland, in Europa en in Amerika. 

The Jewish Century is sinds verschijnen in 2004 inmiddels toe aan de 58ste editie, en is in acht talen vertaald.

De Amerikaanse-Russische historicus Yuri Lvovich Slezkine (1956) is verbonden aan de Universiteit van Californië, waar hij Russische geschiedenis doceert en leiding geeft aan het instituut voor Slavische, Oost-Europese en Euraziatische studies. In 2004 verscheen zijn spraakmakende boek *The Jewish Century*, waarvoor Slezkine in 2005 met de National Jewish Book Award werd bekroond.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.