Boek: Les in oorlogstijd

Gepubliceerd op: 30 november 2023

Les in oorlogstijd
Dilemma's voor een Joodse leraar

Victor Frederik, Hens Lindeman

Utrecht: Victor Frederik, 2023
Aantal blz.: 224
ISBN: 9789464813517

Les in Oorlogstijd is een bijzondere geschiedenis van de dilemma's van een Joodse leraar in de oorlogsjaren.

Auteur Victor Frederik vond het dagboek van de Joodse leraar Hens Lindeman, waarin gebeurtenissen en personen beschreven zijn uit de periode 1941-1943. Daarin zijn schuilnamen gebruikt en vage data, waarschijnlijk om te voorkomen dat vroegtijdige ontdekking door de Duitsers belastend materiaal zou opleveren. Lindeman gaf les aan de Joodse school in Utrecht. 

Victor Frederik ging de uitdaging aan om personen en plekken hun juiste naam te geven en in de context van die tijd te plaatsen. Hij slaagde erin vrijwel iedereen te achterhalen, zegt hij in een interview met de website Nieuws030. "Dat was zonder twijfel het grootste deel van mijn werk aan dit boek."

Zo komt een periode tot leven waarin het gezin Lindeman ternauwernood aan de dood ontsnapt. De tekst van het dagboek is in dit boek ondersteund en geïllustreerd met historische documentatie.

Volgens de auteur is het daarom niet specifiek een Utrechts boek. "Het gaat meer over de dilemma's van een Joodse volwassen man. Maar Utrecht is natuurlijk wel het decor."

Les in Oorlogstijd is in eigen beheer verschenen. Het boek is onder meer te bestellen via de website van Bol. Houd rekening met een levertijd van enkele weken. Prijs: € 24,99.

Op zijn website de Joodse School Utrecht beschrijft Victor Frederik meer over zijn zoektocht naar oud-leerlingen van de school.

Victor Frederik is historicus en onderzoeker. Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis van Joods Utrecht.
Hen Lindeman is de auteur van het dagboek dat Victor Frederik onderzocht.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.