Dieren in het Derde Rijk

Gepubliceerd op: 15 december 2021

Dieren in het Derde Rijk

Jan Mohnhaupt

Amsterdam: Overamstel Uitgeverijen, 2021
Aantal blz.: 256
ISBN: 9789048860500

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Jeske Nelissen, Ronnie Boley
Oorsponkelijke titel: Tiere im Nationalsozialismus

Coloradokevers als oorlogswapen, varkens voor de 'volksvoedselvoorziening' - de nazi's eigenden zich dieren toe. Bij hun rassenwaan vervulde het fokken van honden een voorbeeldfunctie. Insecten waren onderdeel van oorlogsplannen. En het edelhert moest de mythe ondersteunen van het 'Duitse woud'. Op basis van dagboeken, vakbladen, schoolboeken en propagandamateriaal onderzoekt Jan Mohnhaupt de bijzondere rol van dieren in het nationaalsocialisme. Als een historisch onderzoeksjournalist trekt hij hun sporen na, van de paarden aan het Oostfront tot de katten in de Duitse huiskamer. Hij laat zien hoe ook in deze uitsnede van de geschiedenis het nationaalsocialistische wereldbeeld verbluffend duidelijk naar voren komt.

Jan Mohnhaupt werd in 1983 geboren in het Roergebied. Als freelancejournalist werkt hij voor kranten en tijdschriften als Spiegel Online, Zeit Online en P.M. History. In 2017 verscheen bij uitgeverij Hanser Der Zoo der Anderen, dat in verschillende landen werd vertaald. Hij woont en werkt in Magdeburg.

Bekijk hier ons gerelateerde cursus aanbod

Jan van Kreveld Item in samenwerking met Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland. Het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland is opgericht in 1919 in navolging van soortgelijke genootschappen in het buitenland, die voortkwamen uit de traditie van de Wissenschaft des Judentums. Van oudsher organiseert het genootschap lezingen waarin joodse wetenschap in de ruime zin van het woord centraal staat. Er worden lezingen gehouden over joodse cultuur, religie, geschiedenis, literatuur, medische onderwerpen, fysica, filosofie, muziek, of een combinatie daarvan. Het genootschap organiseert 6 à 7 lezingen per jaar. Deze worden altijd op zondag gehouden. De contributie bedraagt € 25 per jaar. meer informatie: genootschapjoodsewetenschap.nl
De Restitutiecommissie Cultuurgoederen

In de 90-er jaren van de 20e eeuw is internationaal een beweging op gang gekomen om restitutie van roofkunst uit de Nazi-tijd nieuw leven in te blazen. Dat heeft in 1998 geleid tot het vaststellen van...

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.