Dieren in het Derde Rijk

Gepubliceerd op: 15 december 2021

Dieren in het Derde Rijk

Jan Mohnhaupt

Amsterdam: Overamstel Uitgeverijen, 2021
Aantal blz.: 256
ISBN: 9789048860500

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Jeske Nelissen, Ronnie Boley
Oorsponkelijke titel: Tiere im Nationalsozialismus

Coloradokevers als oorlogswapen, varkens voor de 'volksvoedselvoorziening' - de nazi's eigenden zich dieren toe. Bij hun rassenwaan vervulde het fokken van honden een voorbeeldfunctie. Insecten waren onderdeel van oorlogsplannen. En het edelhert moest de mythe ondersteunen van het 'Duitse woud'. Op basis van dagboeken, vakbladen, schoolboeken en propagandamateriaal onderzoekt Jan Mohnhaupt de bijzondere rol van dieren in het nationaalsocialisme. Als een historisch onderzoeksjournalist trekt hij hun sporen na, van de paarden aan het Oostfront tot de katten in de Duitse huiskamer. Hij laat zien hoe ook in deze uitsnede van de geschiedenis het nationaalsocialistische wereldbeeld verbluffend duidelijk naar voren komt.

Jan Mohnhaupt werd in 1983 geboren in het Roergebied. Als freelancejournalist werkt hij voor kranten en tijdschriften als Spiegel Online, Zeit Online en P.M. History. In 2017 verscheen bij uitgeverij Hanser Der Zoo der Anderen, dat in verschillende landen werd vertaald. Hij woont en werkt in Magdeburg.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.