Joseph Hirsch Dünner, de rebelse opperrabbijn

Gepubliceerd op: 26 januari 2023

Eind vorig jaar verscheen een biografie over de Nederlandse opperrabbijn Joseph Hirsch Dünner. Auteur Jaap Colthof wilde de herinnering aan Dünner afstoffen.

Over de bekende rabbijn Joseph Hirsch Dünner zijn eerder biografieën geschreven. De historicus Jaap Meijer schreef twee levensbeschrijvingen over hem, maar behandelde Dünners periode van bijna veertig jaar als opperrabbijn nauwelijks. De recent verschenen biografie van Jaap Colthof is daarom het eerste objectieve complete levensverhaal van een man die een enorme stempel heeft gedrukt op de ontwikkelingen in het jodendom in Nederland.

Als rector van het Nederlands Israëlitisch Seminarium (NIS) stond Joseph Hirsch Dünner vanaf 1864 tot het eind van zijn leven in 1911 aan het hoofd van de rabbijnenopleiding. Vanaf 1874 was hij als opperrabbijn 39 jaar lang bevoegd om te fungeren als zelfstandig oordelend rabbijn voor de Asjkenazische gemeente.

Jaap Colthof is er goed in geslaagd een objectief, onderbouwd en compleet beeld te schetsen van een man die als leider met succes een rechtlijnige koers uitzette. Maar als mens ontbrak het hem behoorlijk aan tact en empathisch vermogen naar de maatstaven van nu.

Lees de volledige recensie door Dick Hage op de website van Jonet.

Titel: Joseph Hirsch Dünner, de rebelse opperrabbijn
Auteur: Jaap Colthof
Uitgeverij: Van Praag
ISBN: 9789049026226
Prijs: 24,50 euro

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.