Laatste kans: Michelangelo en Chagall

Twee kunstenaars en hun visie op de beginverhalen van Genesis

Gepubliceerd op: 4 februari 2021

De Bijbel is tot op de dag van vandaag een onuitputtelijke bron van inspiratie voor beeldende kunstenaars, ongeacht hun religieuze identiteit.
Michelangelo Buonarroti (1475-1564) werkte in een tijd waarin het rooms-katholieke geloof alomtegenwoordig was, terwijl Marc Chagall (1887-1985) te maken had met de gemarginaliseerde positie van het jodendom. Toch lazen beiden dezelfde paradijsverhalen over Adam en Eva. Hoe compleet verschillend de interpretatie van beide kunstenaars is, laat Ruud Bartlema je zien in zijn lezing Michelangelo en Chagall.

Bartlema neemt je mee langs Michelangelo’s christelijke verbeelding van negen verhalen uit het boek Genesis op het plafond van de de Sixtijnse Kapel in Rome en de grote schilderijen van Marc Chagall in het Musée National Message Biblique in Nice. Wie de kunstwerken kent, weet dat bij Michelangelo de zondeval de boodschap is, terwijl die bij Chagall ontbreekt.

Meld je aan op onze website voor Michelangelo en Chagall. Twee artistieke visies op verhalen uit Genesis. De lezing vindt plaats via Zoom. Na je registratie ontvang je je inloggegevens via de email.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.