Eenlingen en kleine groepen in het Joods verzet tegen de Holocaust

Een casus van een jong stel en hun vrienden

Gepubliceerd op: 26 januari 2023

Individuals and Small Groups in Jewish Resistance to the Holocaust
A Case Study of a Young Couple and their Friends

Ben Braber

Londen: Anthem Press, 2023
Aantal blz.: 162
ISBN: 9781839988288

Ook als e-book verkrijgbaar

Het doel van dit boek is de kennis van Joods verzet tijdens de Sjoa te vergroten en het begrip van dat verzet te verdiepen. Auteur Ben Braber deed onder meer onderzoek naar de persoonlijke omstandigheden en karakteristieken van Joodse verzetsdeelnemers. Ook bestudeerde hij het ontstaan van kleine Joodse verzetsgroepen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het boek bevat een zorgvuldig onderzocht en volledig geannoteerd praktijkgeval, gebaseerd op primaire en secundaire bronnen.

Daarnaast bevat de studie een kwalitatieve analyse van individueel Joods verzet en dat van georganiseerde groepen tijdens de Duitse bezetting van Nederland tussen 1940 en 1945. Die draagt volgens de auteur bij aan de geschreven interpretatie van het verleden, de zogenoemde historiografie. De focus van dit boek maakt ook een andere interpretatie mogelijk en verschaft nieuwe inzichten. Het is een wetenschappelijk verantwoorde studie, die ook toegankelijk is voor de algemene lezer geïnteresseerd in dit onderwerp.

Uitgever Anthem Press brengt deze uitgebreide studie nu uit in een paperbackeditie. De paperback heeft een nieuw voorwoord over het aantal mensen dat in het Joods verzet actief was.

Ben Braber doet al bijna veertig jaar onderzoek naar het Joods verzet tijdens de Sjoa. Hij is Honorary Research Fellow van de School of Humanities aan de University of Glasgow. Daarnaast is hij lid van het forum Jews Saving Jews van de Faculty of Jewish Studies aan Bar-Ilan University. In 2008 werkte Ben Braber als onderzoeker aan het NIOD. 

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.