De Rotterdamse Zandstraatbuurt en zijn Joodse inwoners

Gepubliceerd op: 8 oktober 2022

De Rotterdamse Zandstraatbuurt en zijn Joodse inwoners

Hans Schippers, Chris Buitendijk, Rob Snijders, Albert Ringer

Amsterdam: Amphora Books, 2022
Aantal blz.: 72
ISBN: 9789064461743

Waar nu het Rotterdamse stadhuis staat, bevond zich vroeger één van de beruchtste buurten van het land. De Zandstraat en omgeving werden meer dan honderd jaar geleden gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw, maar spelen op veel manieren nog een rol in de stad. Het was immers de buurt waar de basis werd gelegd voor allerlei moderne vormen van vermaak: van bioscoop en bruine kroeg, tot theater en tingeltangel. De wijk staat bekend als de eerste rosse buurt van Rotterdam, maar dat deze straten een veel rijkere schakering aan bewoners kenden, is onderbelicht gebleven. Voor het eerst wordt het Joodse leven van de Zandstraatbuurt in al zijn verscheidenheid onder de loep genomen: van de sjoel tot Louis Davids.

Hans Schippers werkte als historicus bij de TU Eindhoven en het NIOD. Schippers is momenteel redacteur van Joods Nu en publiceerde recent het hoofdstuk The Palestine Pioneers and the Westerweel Group in het boek All Our Brothers and Sisters van Judith Baumel en Alan Schneider.

Rob Snijders was 31 jaar lang leraar basisonderwijs en richtte de websites www.joodsamsterdam.nl en www.joodserfgoedrotterdam.nl op. Hij behaalde recent zijn masterdiploma’s voor Geschiedenis en Hebrew and Jewish Studies.

Chris Buitendijk is mede-eigenaar van een grafisch ontwerpbureau en bestuurslid van Loods 24 en het Joods Kindermonument. Daarnaast schrijft hij over diverse onderwerpen, waaronder (oud) Rotterdam en het jodendom. In 2015 kwam zijn debuutroman Emanuel uit.

Albert Ringer was rabbijn van de Liberaal Joodse Gemeente in Rotterdam en is tegenwoordig als rabbijn verbonden aan de Liberaal Joodse Gemeenten in Twente en Tilburg. Daarnaast is hij geestelijk verzorger bij het Haagse Parnassia. Op zijn initiatief is De Zandstraat en zijn Joodse bewoners ontstaan. Het boek werd eerder uitgegeven in 2016 bij de Rotterdamse uitgeverij Douane.

Bekijk hier ons gerelateerde cursus aanbod

Jessica Roitman Item in samenwerking met Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland. Het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland is opgericht in 1919 in navolging van soortgelijke genootschappen in het buitenland, die voortkwamen uit de traditie van de Wissenschaft des Judentums. Van oudsher organiseert het genootschap lezingen waarin joodse wetenschap in de ruime zin van het woord centraal staat. Er worden lezingen gehouden over joodse cultuur, religie, geschiedenis, literatuur, medische onderwerpen, fysica, filosofie, muziek, of een combinatie daarvan. Het genootschap organiseert 6 à 7 lezingen per jaar. Deze worden altijd op zondag gehouden. De contributie bedraagt € 25 per jaar. meer informatie: genootschapjoodsewetenschap.nl
Asjkenazische en Sefardische Joden in Amsterdam...

De Sefardische gemeente Amsterdam was in de 17e eeuw toonaangevend in de westelijke diaspora. Gedurende de 17e eeuw was het de moedergemeenschap voor de rest van de Sefardische nederzettingen in...

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.