Boek: Jij ontbreekt aan mij

Het naleven van Tonio

Gepubliceerd op: 2 november 2023

Jij ontbreekt aan mij
Het naleven van Tonio

Mirjam Rotenstreich

Amsterdam: De Geus, 2023
Aantal blz.: 304
ISBN: 9789044549584

Jij ontbreekt aan mij van Mirjam Rotenstreich is een liefdevol portret van haar zoon Tonio. En het is een alleszeggend antwoord op de vraag hoe het nu met haar gaat.

Het is niet uit te leggen, merkte Mirjam Rotenstreich, als ze de vraag kreeg hoe het met haar ging. Beheerst door Verdriet, Gemis en Leed om haar zoon Tonio, die in 2010 overleed aan de gevolgen van een verkeersongeluk. Sindsdien staat haar leven in het teken van VGLT, ofwel overleven. Dat begrijpt iedereen. Maar wat dat werkelijk betekent, is door niemand na te voelen.

En toch. In de afgelopen jaren schreef Rotenstreich korte teksten die vaak hartverscheurend zijn, soms onverwacht luchtig, en die telkens één aspect behandelen van het leven van een moeder zonder kind. Kerstmis, pakjesavond, tandenpoetsen, films kijken, verdrietliedjes horen, naar de supermarkt gaan. De aanleiding kan futiel lijken, maar met een gebroken hart heb je aan weinig genoeg om van slag te raken.

Stukje bij beetje ontdekte Rotenstreich dat het tóch kan. Het indrukwekkende bewijs is Jij ontbreekt aan mij. Het boek is een liefdevol portret van Tonio, én een alleszeggend antwoord op de vraag hoe het nu met haar gaat. Er zijn woorden voor: Dat liet haar man A.F.Th. van der Heijden zien in Tonio. Een requiemroman (2011). Men kan Jij ontbreekt aan mij bezien als haar kant van de zaak.

Jij ontbreekt aan mij is verschenen bij uitgeverij De Geus. Prijs hardcover: € 24,99.

Mirjam Mathilde Rotenstreich (Amsterdam, 20 november 1959) is een Nederlands schrijfster en publiciste. Ze komt uit een Joods milieu. Ze ging naar de Joodse lagere school Rosj Pina. Na een korte tijd op de middelbare school JSG Maimonides stapte zij over naar het Montessori Lyceum Amsterdam. Aan de Universiteit van Amsterdam studeerde zij Nederlandse taal- en letterkunde, waar zij in 1988 afstudeerde. Haar scriptie ging over de Nederlandse auteur Alfred Kossmann.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.