The maestro and the cellist of Auschwitz

Music in Nazi Germany

Gepubliceerd op: 24 november 2022

Waarom was klassieke muziek zo belangrijk voor Hitler en Goebbels? De verhalen van de Joodse Anita Lasker-Wallfisch, die Auschwitz overleefde door cello te spelen in het Frauenorchester van het kamp, en sterdirigent Wilhelm Furtwängler, die met de nazi's collaboreerde, geven inzicht.

Dit tweetal, met diepe wortels in de muzikale cultuur tijdens het Derde Rijk deelde één ding: de liefde voor de klassieke Duitse muziek.

De wereldberoemde dirigent sloot een pact met Hitler en zijn handlangers. De jonge vrouw, die naar Auschwitz was gedeporteerd omdat ze Joods was, bleef in leven omdat ze een groot muzikaal talent bleek te hebben.
Terwijl Furtwängler besloot in Duitsland te blijven en daar een pact met de duivel sloot, deed Lasker-Wallfisch er alles aan om de gruwelen van het vernietigingskamp te overleven, met een cello als haar enige verdediging.

In de documentaire komen verschillende vragen aan de orde: waarom sloten begaafde artiesten als Furtwängler een pact met het kwaad, waarom werd in vernietigingskampen klassieke muziek gespeeld en zou dit later van invloed blijken op de manier waarop slachtoffers muziek bekeken?

Regisseur Christian Berger betoogt dat Duitse muziek werd gespeeld om de machtige positie van het Derde Rijk in de wereld te onderstrepen en om luisteraars af te leiden van de nazimisdaden. Naast Beethoven, Bach en Bruckner werd Richard Wagner hoog gewaardeerd, mede omdat hij Hitlers persoonlijke favoriet was. Hitler begreep de kracht van muziek en zijn belangrijkste propagandist Joseph Goebbels bestierde de muziek in de door de nazi's gecontroleerde staat.

In de muziekdocumentaire Music in Nazi Germany - The maestro and the cellist of Auschwitz zien en horen we interviews met musici als Daniel Barenboim en Christian Thielemann, de kinderen van Wilhelm Furtwängler en natuurlijk Anita Lasker-Wallfisch, die haar ijzingwekkende herinneringen deelt. Lasker was 97 tijdens de opname van de documentaire en is inmiddels ruim 102 jaar oud.
Gerestaureerde en ingekleurde archiefbeelden brengen het verhaal nog meer tot leven.

Music in Nazi Germany - The maestro and the cellist of Auschwitz

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.