Laatste kans: 'Het Beloofde Leven'. Een Zoomgesprek met Femmetje de Wind

Gepubliceerd op: 29 oktober 2020

"Een beetje Joods zijn is zoals een beetje zwanger zijn. Dat bestaat niet", krijgt studente Sophie de Leeuw te horen wanneer ze als een blok valt voor de Joodse kunsthandelaar Max. De liefde is wederzijds, maar Sophies afkomst staat hun geluk in de weg. Ze is een vaderJood, kind van een oorlogswees, die haar vader en haar niet-Joodse moeder al jaren geleden heeft verlaten. Omdat de familie van Max verlangt dat hij zich bindt aan een meisje dat ook naar de letter van de wet Joods is, besluit Sophie ’uit te komen’. Het vrome leven op een meisjes-jesjiwe in Jeruzalem vraagt het uiterste van haar. Krijgt ze wat ze wil? En wordt Sophie wel de vrouw op wie het thuisfront hoopt?

Dit is deels het verhaal van schrijfster Femmetje de Wind, die op haar 22ste naar Israël ging om een gioer te doen aan een meisjes-jesjiwe in Jeruzalem.
In een gesprek met Judith Zilversmit, chef van de dag- en weekendbijlagen van het Parool, praat De Wind over haar nieuwe roman Het Beloofde Leven.
In het gesprek gaan Femmetje en Judith in gesprek over belangrijke vragen die door het boek worden opgeroepen.
Hoe is het om als 'vaderJood' wél te worden opgezadeld met de ellende van de Tweede Wereldoorlog maar er eigenlijk niet bij te horen? Hoe ver je moet willen gaan om erbij te mogen horen? Hoeveel moet je van jezelf opgeven om geaccepteerd te worden, waar ligt de grens? En hoe ingewikkeld is het om helemaal jezelf te mogen zijn in een omgeving waarin men je duidelijk te kennen geeft dat jezelf zijn niet goed genoeg is.

Je kunt de virtuele ontmoeting tussen Judith en Femmetje online bijwonen op 12 november om 20.00 uur.
Meld je snel aan voor dit live Zoomgesprek op onze website, dan krijg je de inloggegevens per mail toegezonden.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.