Laatste kans: Online lezing 'Parabels van wijsheid'

Met Eric Ottenheim

Gepubliceerd op: 11 maart 2021

In 2014 ging het Parabelproject van start. Het gegeven dat zowel in het vroegrabbijnse jodendom als in het vroege christendom parabels voorkomen, vormt het uitgangspunt van het project.
Onder leiding van Eric Ottenheijm ging een team van zeven onderzoekers van de Universiteit Utrecht en de Universiteit Tilburg aan de slag: ze verzamelden, vertaalden en vergeleken parabels uit het vroege christendom en het vroegrabbijnse jodendom om zo een antwoord te vinden op de vraag waarom het jodendom en het christendom vanuit een overduidelijk gedeelde ondergrond in de eerste en tweede eeuw van de gangbare jaartelling uit elkaar zijn gegroeid.

Voor wie zich niet eerder in het genre parabels heeft verdiept, valt er veel te ontdekken en om deze raadselachtige stichtelijke teksten te kunnen begrijpen moet je ze eerst leren lezen. Pas dan ga je zien wat ze voor de denkwereld van het vroegrabbijnse jodendom betekenden.
Anders gezegd: parabels zijn korte verhaaltjes met een goed verborgen boodschap, maar wel één die voor de mensen aan wie ze werden verteld, na zorgvuldig redeneren wel vind- en herkenbaar moest zijn.

Daarmee worden parabels meer dan alleen maar geestverheffende vertellingen: ze vormen een intrigerend literair genre in de Talmoedische literatuur.

In zijn online lezing Parabels van wijsheid, op woensdag 17 maart om 20.00 uur, ga je met Eric Ottenheijm, dé specialist op het gebied van parabels, op onderzoek uit. Waarom werd een bepaalde vertelvorm gekozen, en wat verbergt er zich onder de oppervlakte? En misschien nog wel het leukste van deze toch wel intellectuele exercitie: zelf bedenken hoe je een door jou gekoesterde levenswijsheid in zo'n kort verhaaltje zou kunnen verpakken!

Na aanmelding voor Parabels van wijsheid krijg je de inloggegevens voor Zoom per mail toegestuurd.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.