Hidden Heretics

Jewish Doubt in the Digital Age

Gepubliceerd op: 26 mei 2022

Hidden Heretics
Jewish Doubt in the Digital Age

Ayala Fader

Princeton, NJ: Princeton University Press, 2022
Aantal blz.: 288
ISBN: 9780691169903

Ook als e-book verkrijgbaar

Wat zou jij doen als je je religieuze geloof in twijfel trok, en die onthulling zou betekenen dat je daardoor de enige manier van leven die je ooit hebt gekend én je familie zou verliezen? Hidden Heretics vertelt de fascinerende, vaak hartverscheurende verhalen van getrouwde ultraorthodoxe Joodse mannen en vrouwen in hedendaags New York, die een dubbelleven leiden om degenen van wie ze houden te beschermen. Deze cryptoketters blijven leven in hun religieuze gemeenschappen, hoewel ze niet meer geloven dat God op de berg Sinaï de Tora aan de Joden gaf. Ze overtreden in het geheim allerlei Joodse geboden en verkennen zowel 'in real life' als online voor de seculiere wereld.

Ayala Fader deed vijf jaar lang veldwerk om inzicht te krijgen in religieuze twijfels en sociale veranderingen in het digitale tijdperk. Ze sprak met mensen die een dubbelleven leiden en met de rabbijnen, levenscoaches en religieuze therapeuten die hen bijstaan, adviseren en soms excommuniceren.

In de ogen van sommige ultraorthodoxe rabbijnen vormt het internet een grotere bedreiging dan de Sjoa. Tegelijkertijd biedt de digitale wereld nieuwe mogelijkheden om het eeuwenoude probleem van religieuze onzekerheid te benaderen. Fader laat zien hoe digitale media een bliksemafleider zijn geworden voor de hedendaagse strijd over autoriteit en waarheid. Ze laat zien aan welke spanningen en stress deze 'hidden heretics' blootstaan. Net als de problemen die hun keuzes opleveren voor hun huwelijkspartners, kinderen en geliefden.

Ze volgt van mensen die een dubbelleven leiden, variërend van religieus nalevend maar ruimdenkend aan de ene kant tot atheïst aan de andere kant. Het maakt niet uit of iemand strikt religieus, ruimdenkend of zelfs atheïst is: mensen die een dubbelleven leiden krijgen te maken met universele dilemma's over het geloof, scepsis waarmee ze daar naar kijken. Ze maken mee dat ze veranderen onder invloed van de digitale media en dat er binnen families wrijving ontstaat omdat ze door niet langer te geloven, radicaal veranderen. 

Hidden Heretics verkent in de verhalen over conflicten tussen geloof en zelfontplooiing de morele compromissen en verdeelde loyaliteiten van mensen die voor een keuze staan die hun leven voorgoed zou kunnen veranderen.

Ayala Fader is hoogleraar antropologie en Joodse studies aan de Fordham University. Eerder schreef ze, met ondersteuning van National Endowment for the Humanities, Mitzvah Girls: Bringing Up the Next Generation of Hasidic Jews in Brooklyn (2009), waarvoor ze werd bekroond met de National Jewish Book Award en de New York City Book Award. Hidden Heretics: Jewish Doubt in the Digital Age (2020) was finalist voor de National Jewish Book Award. Fader is medeoprichter van de New York Working Group on Jewish Orthodoxies van Fordham's Jewish Studies Program. 

Professor Ayala Fader, On 'Hidden Heretics'

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.