A Play for the End of the World

A novel

Gepubliceerd op: 29 september 2022

A Play for the End of the World
A Novel

Jai Chakrabarti

New York: Random House Inc., 2022
Aantal blz.: 304
ISBN: 9780593081808

Ook als luisterboek verkrijgbaar

Ook als e-book verkrijgbaar

A Play for the End of the World speelt zich af in het Warschau van begin jaren veertig, in het New York van begin jaren zeventig en in Oost-India. Het vertelt het verhaal van de opmerkelijk veerkrachtige Jaryk Smith.
Jaryk woonde in het weeshuis van Janusz Korczak in Warschau. Een paar weken weken voor de nazi's alle bewoners van het weeshuis naar het vernietigingskamp Treblinka deporteerden, speelde hij in het weeshuis in het toneelstuk Het postkantoor van de Indiase schrijver Rabindranath Tagore, toevalligerwijs een stuk over een jongen die een onvermijdelijke dood tegemoet gaat. Korczak wilde met het toneelstuk de kinderen voorbereiden op de gruwelen die zouden komen, een "toneelstuk voor het einde van de wereld."

Dertig jaar later leeft Jaryk in New York City. Hij worstelt met zijn schuldgevoel omdat hij de Sjoa overleefd en zovele anderen niet. Dan ontmoet Jaryk Lucy Gardner, een jonge vrouw uit het zuiden van de VS, en net als hij nog niet zo lang in New York. Hun prille liefde wordt ruw verstoord door het bericht dat Jaryk de as van zijn oudste vriend Misha moet gaan ophalen in India. Jaryk vertrekt en raakt al snel verstrikt in de chaos van de plaatselijke politiek. Hij ziet zich genoodzaakt zijn verblijf te verlengen om een voorstelling te leiden van hetzelfde toneelstuk waarin hij als kind de hoofdrol speelde; maar deze keer in de hoop dat hij nu wel kan doen wat zoveel jaren geleden onmogelijk was: mensen in nood beschermen tegen vervolging.

Verscheurd tussen het schuldgevoel van een overlevende dat hij al tientallen jaren met zich meedraagt en zijn gevoelens voor Lucy (die, zonder dat hij het weet, zwanger is van zijn kind), moet Jaryk beslissen hoe hij zowel het verleden als het heden kan eren, en hoe hij een geluk kan accepteren waarvan hij niet zeker weet of hij het verdient.

A Play for the End of the World is een liefdesverhaal, een provocerende verkenning van de rol van kunst in tijden van politieke omwenteling en een diep ontroerende herinnering aan de kracht van het verleden om het heden te vorm te geven.


Bijzonder om hierbij te lezen: A Play for the End of the World: Jai Chakrabarti constructs a poignant tale atop Tagore's Daakghar.Jai Chakrabarti kreeg voor zijn debuut A Play for the End of the World de National Jewish Book Award for debut fiction 2022.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.