Aquarium

Gepubliceerd op: 22 april 2021

Kunst & Israël logo

Crescas heeft per november 2020 de agenda-functie van KUNSTENISRAËL overgenomen. Daarmee bieden we een podium aan de Israëlische kunst die in Nederlandse theaters en musea en bij andere organisaties voor kunst en cultuur te zien is. Israëlische kunst behoort tot de wereldtop en verdient een prominente plek in de Nederlandse kunstwereld, in alle genres, van dans tot muziek en van literatuur tot de beeldende kunsten.

De zussen Lili en Dori Ackerman zijn doof. Net als hun ouders; de mooie, moedeloze Anna en de angstaanjagende maar alom bewonderde Alex. Doofheid is geen handicap, zegt hun vader, maar een alternatieve manier van leven, die veruit te verkiezen is boven die van het "schelle, hypocriete" gehoor. Omdat Alex het gezin graag dichtbij zich houdt krijgen de meisjes thuis onderwijs.
 Zo leeft het gezin jarenlang in hun zelf gecreëerde wereld, terwijl Lili en Dori belachelijk worden gemaakt door de andere kinderen in hun buurt. Maar dan volgt een voogdijzaak die alles zal veranderen. Lili schrijft elk detail op van wat er gebeurt en Dori wijkt geen moment van de zijde van haar oudere zus. Samen vormen ze een front tegen een vijandige en vreemde wereld. De meisjes en hun ouders doorstaan de hoorzittingen als vissen in een aquarium. Wanneer de rechter een uitspraak heeft geveld en er bovendien een groot familiegeheim wordt geopenbaard, komen er scheuren in de veilige wereld van de zusters. Los van hun ouders, die hen zowel een gevoel van uniekheid én vervreemding hebben meegegeven, leren Lili en Dori opnieuw hoe ze moeten leven.

Aquarium, de debuutroman van Yaara Shehori, is sluw, verrassend en verbluffend. In 2016 kwam het boek uit in Israël en nu dus ook in Engelse vertaling van Todd Hasak-Lowy. Shehori bracht nog twee andere romans uit (The Years of Milk en Roaring Twenties) en de poëziebundel Thumb, Tooth, Wing. Ze won de Prime Minister Levi Eshkol Creative Writing Prize for Writers and Poets en de Minister of Culture’s Prize for Upcoming Writers. Daarnaast behaalde ze een doctoraat in Hebreeuwse literatuur aan de Hebrew University in Jeruzalem en ontving ze een Fulbright-beurs en een fellowship voor het International Writing Program van de University of Iowa. In 2017 ontving Aquarium de Bernstein-prijs voor beste Hebreeuwse roman.

Het boek is te bestellen in het Ivriet: isbn 9789650725136, of in Engelse vertaling (verschijnt in juni 2021): isbn 9780374105921.

Aquarium is ook verkrijgbaar als e-book.

Type:
literair
Wie:
Yaara Shehori
Wanneer:
woensdag 9 juni 2021

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.