Changes in Attitudes to Immigrants in Britain, 1841-1921

Een case study die vanuit de taal nieuwe inzichten verschaft over integratie van immigranten die ook relevant zijn voor andere i

Gepubliceerd op: 9 december 2020

Changes in Attitudes to Immigrants in Britain,1841-1921
From Foreigner to Alien

Ben Braber

Londen: Anthem Press, 2020
Aantal blz.: 250
ISBN: 9781785276347

Ook als e-book verkrijgbaar

Ben Braber onderzoekt in Changes in Attitudes to Immigrants in Britain, 1841-1921 de veranderingen in opinies over immigranten in Groot-Brittannië en de taal die werd gebruikt om deze te verwoorden tussen 1841 en 1921. Hij gebruik daarbij een historisch-taalkundige methode voor een analyse van primaire bronnen die tot nu toe voor dit doel zelden of nooit werden geraadpleegd.

Veranderingen in de betekenis en het gebruik van het woord ‘alien’ in Groot-Brittannië vielen gedurende de periode 1841-1921 samen met uitingen van veranderende gevoelens over immigranten in dit land en de modificatie van de Britse variant van de Engelse taal. Als mensen in Groot Brittannië in deze periode de term ‘an alien’ gebruikten, bedoelden ze vooral een buitenlander, vreemdeling, vluchteling of immigrant. In 1841 betekende ‘an alien’ een buitenlander of vreemdeling, in het bijzonder een persoon die woonde of werkte in een land maar niet de nationaliteit van dat land bezat. Echter, in 1921 was ‘an alien’ bovenal een immigrant in Groot Brittannië – een term die, zoals dit boek laat zien, zeer negatieve bijbetekenissen had vergaard gedurende de jaren na 1841.

Ben Braber concludeert dat het woord ‘alien’ in 1921 in de gedachten van tijdgenoten vijandigheid opriep. ‘Alien’ was van bijnaam voor immigrant tot een scheldwoord geworden, een kenteken van schande en een waarschuwing voor gevaar – een volledig negatief etiket dat op ieder moment doelbewust of onbewust kon worden gehecht aan iedere groep van immigranten.

Ben Braber is journalist, historicus en Honorary Research Fellow aan de School of Humanities van de University of Glasgow.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.