Het nieuwe programma staat online!

Van 5782 naar 5783: bij het begin van een nieuw jaar

Gepubliceerd op: 26 augustus 2021

Ons Joodse jaar begint met een periode van bezinning, waarin we inzichten zoeken en in balans komen opdat we vol energie en met positieve voornemens weer aan de slag kunnen.

Tisjri is de eerste maand van het Joodse jaar, de maand waarin de belangrijke Joodse hoogtijdagen Rosj Hasjana (Joods nieuwjaar), Jom Kipoer (Grote Verzoendag, Soekot (Loofhuttenfeest) en Simchat Tora (Vreugde der Wet) vallen.

Na al die bezinning zijn we klaar voor de start van het nieuwe cursusjaar, en dat presenteren we met gepaste trots.

Ziehier een greep uit het programma van 2021-2022.

Alle taalcursussen zijn ondergebracht in het Crescas Taleninstituut. Dat biedt een breed en gevarieerd aanbod met allerlei cursussen Ivriet, Jiddisj en Bijbels Hebreeuws op verschillende niveaus, voor grammaticale taalkennis, leesgroepen en luistergroepen. We hebben zelfs een bijzondere cursus voor tieners!

Het thema van dit cursusjaar is Leiderschap! Dat loopt als een rode draad door vele van de cursussen en evenementen.

Als je het programma op de website bekijkt, zul je zien dat we gedeeltelijk weer live gaan: je kunt Lev Cinema en de Sjoeche Pubquiz dus in levenden lijve bijwonen.

Nog steeds worden veel van onze cursussen via Zoom aangeboden. Het online platform stelt ook mensen die ver weg wonen (en dus ook buiten Nederland) of minder mobiel zijn in staat deel te nemen.

Daarnaast biedt het ons de mogelijkheid sprekers uit het buitenland een podium te geven. Daar maakt Crescas dit jaar graag gebruik van: er zijn verschillende Engelstalige cursussen en lezingen.

Het evenement What brought down Biblical Israel, waarmee we het Crescas cursusjaar openen, is een verhaal in de vorm van een vraaggesprek met Amotz Asa-El, hoofdcommentator van de Jerusalem Post. Je denkt misschien: het is wel érg gemakkelijk om kritisch te zijn over gebeurtenissen die 3000 jaar geleden hebben plaatsgevonden. Maar in dit interview zul je horen dat lessen geleerd van het verleden voor het heden uitermate relevant kunnen zijn.

Zionistische leiders komen aan bod in de serie New insights in Zionism, waarin prominente Israëlische academici het zionisme onder de loep nemen en tonen dat het debat onder zionistische leiders onderling nog steeds actueel is.

Ook de evenementen waarin kunst en kunstenaars centraal staan vinden plaats via Zoom: zo hebben we twee Engelstalige interviews met Israëlische hedendaagse kunstenaars.

Durf is één van eigenschappen die we van een echte leider verwachten. Ons programma werpt licht op leiders met lef: Van Mosje Rabenoe tot Jitschak Rabin en van Herzl tot Ben Goerion. Ook vrouwen komen aan bod in het tweeluik Moedige vrouwen in tijden van vervolging.

De Crescas Academie voor Joods leiderschap is dit jaar de kers op de taart. Deze leiderschapstraining voor Joodse studenten en jongvolwassenen is opgezet om een nieuwe generatie Joodse jongeren te stimuleren de ontwikkeling van hun talent, motivatie en gedrevenheid alle ruimte te geven, hen inzicht te geven in de stand van hedendaags Joods Nederland en hen zo in staat te stellen de toekomst vorm te geven. Tijdens deze cursus gaan de deelnemers ook echt met leiderschap experimenteren: elk van hen gaat een project bedenken én uitvoeren!

In het programma voor 2021-2022 zijn vrijwel alle aspecten van de Joodse cultuur vertegenwoordigd: actualiteit en geschiedenis, literatuur, beeldende kunst en film en ook Tanach, Talmoed en religieuze elementen uit het jodendom komen aan bod.

We hopen je dit jaar te zien – live én online!

Én we wensen je natuurlijk Sjana tova!

Het Crescas team

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.