Tekeningen uit Franeker kibboets overgedragen aan nabestaande

Gepubliceerd op: 23 maart 2023

In Franeker heeft de familie Van der Valk [niet te verwarren met de familie van de hotelketens, red] tekeningen teruggegeven aan de Israëlische Irit Cohn.

Haar Joodse familie woonde meer dan 75 jaar geleden in de Franeker kibboets, een Joodse agrarisch opleidingsproject dat vóór de Tweede Wereldoorlog in het Friese stadje liep. Eerder werd tegenover het voormalige kibboetsgebouw een namenmonument onthuld voor de Joden die ooit in deze kibboets woonden en die in de Sjoa zijn vermoord.

Geen roofkunst
Irit Cohn, de dochter van tekenaar Hans Martin Cohn, was vrijdag vanuit Israël naar Franeker gekomen om de schetsen van haar vader in ontvangst te nemen. Ze had deze nog nooit in het echt gezien. Ruim 75 jaar lagen ze op zolder bij de familie Van der Valk. Het is onduidelijk wie ze heeft gegeven, want naar eigen zeggen weet Betty van der Valk (een van de oudste familieleden) dat niet meer. Er is geen sprake van roofkunst.

Irit Cohn krijgt de tekeningen van haar vader terug. Foto: © Omrop Fryslân, met toestemming gebruikt.

Spoorloos
“Het werd gebracht en gezegd: het is van Hans, hij is naar Israël”, zegt Betty van der Valk tegen Omrop Fryslân. “Mijn vader en moeder hebben daarna nog heel lang gezocht naar Hans. Ze konden hem niet meer vinden. Dan hoor ik dat hij pas in 2008 is overleden. Mijn vader had dat zo mooi gevonden als hij ze terug had kunnen geven.” Hans Cohn was een van de kibboetsbewoners die de Sjoa overleefde. Na de oorlog toog hij naar Israël. Zijn tekeningen liet hij in Friesland achter.

Kibboetsgebouw
Franeker had vóór de oorlog een kibboetsgebouw voor Joden die in de omliggende landerijen in de landbouw werkten. In feite werd hier een collectief gevormd, vergelijkbaar met de kibboetsiem in het toenmalige Britse Mandaatgebied Palestina en het huidige Israël. Cohn kwam in 1939 aan als leerling die binnen het project een landbouwopleiding ging volgen.

Lees het hele verhaal op de website van Jonet.

Bekijk de reportage van Omrop Fryslân
Item in samenwerking met Jonet.
meer informatie: jonet.nl
Logo samenwerking 'Jonet'

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.