Kunst en cultuur

Crescas maakt een keus uit het aanbod aan kunst en cultuur waarvoor je in deze coronatijd het huis niet uit hoeft.

Gepubliceerd op: 4 februari 2021

Kennis maakt naakt. Over bomen (en mensen) in het paradijs

Alle culturen kennen de levensboom, symbool van continuïteit en vergankelijkheid, van de lijn en de cyclus die samen het leven vormen. Maar het Bijbelse scheppingsverhaal zet daar nog een boom naast, die van de kennis van goed en kwaad, waar de mens bovendien niet van mag eten.
Hoe dat precies zit legt hoogleraar Hebreeuws en Joodse studies Irene Zwiep op haar onnavolgbare wijze uit in haar lezing Kennis maakt naakt. Over bomen (en mensen) in het paradijs.
Bij te wonen op maandag 15 februari 2021 om 17.00 uur. Meld je aan op de website van Spui 25.Deze lezing is de vijfde in de reeks Dit hebben wij in huis!, een samenwerkingsverband van SPUI25 en de Illustere School van de Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA.

Sonja Barendt in Troost TV

In de twee uur durende liveshow Radio Oranje Troost TV vanuit het Betty Asfalt Complex in Amsterdam interviewt Paul Haenen verschillende bekende en onbekende gasten uit binnen- en buitenland. Op 11 januari 2021 was Sonja Barendt - 'Sonja Barend kwetsbaar maar vol strijdlust' - te gast. Vanuit haar huis vertelt ze over haar nieuwe boek De appel in het paradijs en onthult ze hoe ze als zestienjarige uit huis ging en niet kon strijken en koken.

Digitaal Achterhuis: Anne Frank Huis, Amsterdam.

Het Anne Frank Huis is zeker tot 2 maart gesloten, maar online kun je nu wel rondkijken in het Achterhuis. Je komt er op allerlei manieren meer te weten over de geschiedenis die zich hier afspeelde.

De virtuele omgeving van het Achterhuis heeft veel te bieden, waaronder een app die werkt als een VR-bril waarmee je virtueel de schuilplaats bekijkt waar Anne Frank haar dagboek schreef. Je kunt rondkijken in de woning waar Anne voor de onderduik met haar familie verbleef en een bezoek brengen aan een online tentoonstelling over het leven van Anne Frank.

Journalist en documentairemaker Max Moszkowicz (Wij Moszkowicz, 2016) begon ruim twee jaar geleden wat hij zelf omschrijft als "de meest veelzijdige podcast": Vechten met Moszcowicz, de podcast voor mannen.
Het hoe en waarom lees je in Vechten met Moszkowicz op New Business Radio, en zelf vertelt hij erover in Max Moszkowicz: ‘De podcast geeft me heel veel vrijheid’ op Online Radio Awards.

Zijn keuze voor gesprekspartners is eclectisch, maar de interviewer van Online Radio Awards bespeurt toch "veel gasten van Joodse afkomst" in het programma, en vraagt of deze voor Moszcowicz makkelijker benaderbaar zijn.
"Ik heb natuurlijk veel gemeenschappelijk met Joden, dat praat makkelijker. We zijn een beetje familie allemaal. Maar ook niet-Joden komen ruim aan bod. Het ligt echt aan de persoon die ik bewonder om iets."

Vechten met Moszkowicz - podcasts voor mannen!

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.