Boeken en ander nieuws voor lezers en boekenwurmen

Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, nieuws uit de boekenwereld, én deze week ook ramsj!

Gepubliceerd op: 27 mei 2021

Een man voor de zomer

Renate Rubinstein

Amsterdam: Atlas Contact, 2020
Aantal blz.: 416
ISBN: 9789025465544

Ook als e-book verkrijgbaar

Een man voor de zomer volgt Renate Rubinstein op een levenslange speurtocht. Van de vroege stukken die de vrijere liefde van de sixties uitbuiten en tegelijk ontleden, via de klassieker Niets te verliezen en toch bang, wanneer ze het monster van de echtscheiding in de bek moet kijken, naar haar late, scandaleuze liefde voor Simon Carmiggelt, Mijn beter ik. In Een man voor de zomer is Renate op haar best: persoonlijk, lyrisch, venijnig, eerlijk.

Renate Rubinstein (1929-1990) was de Koningin van de Column. Onder het pseudoniem Tamar publiceerde zij jarenlang in weekblad Vrij Nederland. Haar zogenoemde themaboeken Niets te verliezen en toch bang, over echtscheiding, Liefst verliefd, Nee heb je, over ziek-zijn, en Mijn beter ik, over haar relatie met Simon Carmiggelt, zijn klassieke egodocumenten in de Nederlandse literatuur. Voor Niets te verliezen en toch bang ontving zij de Multatuliprijs 1979. Hans Goedkoop bezorgde postuum Over Israël, een keuze uit de stukken over Israël en het jodendom, Twijfel trainen, een keuze uit de Israëlische dagboeken waarin Rubinstein de basis legt voor haar schrijverschap, en Iedereen was er, over Rubinstein en haar vriendenkring die haar vijftigste verjaardag met haar vierde. 

Denken over herdenken
Oorlogsmonumenten in Nederland

Ruurd Kok

Hilversum: Uitgeverij Verloren, 2021
Aantal blz.: 192
ISBN: 9789087049188

Welke emoties roepen oorlogsmonumenten op bij bezoekers? Wat gebeurt er bij oorlogsmonumenten als de herdenkingen voorbij zijn?

De oorlogsgeschiedenis wordt op veel plekken zichtbaar gemaakt met markeringen en nog regelmatig komen er nieuwe gedenktekens bij. Wat maakt een monument tot een herdenkingsplek? Denken over herdenken gaat over de actuele betekenis van oorlogsmonumenten, driekwart eeuw na de Tweede Wereldoorlog. Scherpe observaties van herdenkingsplekken en haar bezoekers worden gecombineerd met persoonlijke beschouwingen. Ruurd Kok neemt de lezer mee op zijn tochten langs vele bekende en onbekende gedenktekens. Zijn verkenning voert langs steden als Nijmegen, Vlissingen, Amsterdam en Londen, door polders en bossen en van de Ginkelse Heide tot de Grebbeberg. Na analyses, reflecties en prikkelende vragen is het uiteindelijk aan de lezer om de balans op te maken van de betekenis van oorlogsmonumenten, 75 jaar na de oorlog. 

Ruurd Kok (1969) is archeoloog, freelance journalist en schrijver. Hij is opgegroeid tussen de forten en kazematten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en heeft als archeoloog zijn sporen verdiend met vernieuwend onderzoek naar resten uit de Tweede Wereldoorlog. Als freelance journalist schrijft hij over verborgen verhalen in het landschap en laat hij zijn lezers met andere ogen kijken naar alledaagse plekken.

Hitlers hofhouding
De intieme kring tijdens het Derde Rijk en daarna

Heike B. Görtemaker

Amsterdam: Uitgeverij Cossee, 2021
Aantal blz.: 640
ISBN: 9789059369108

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Jeske Nelissen en Marianne Palm
Oorsponkelijke titel: Hitlers Hofstaat

Hitler ging nooit alleen op stap. Altijd moest iemand hem begeleiden. Zijn politieke leven en zijn privéleven waren onlosmakelijk met elkaar verbonden. Historica Heike Görtemaker vond in de omvangrijke correspondentie van Rudolf Hess – Hitlers privésecretaris en plaatsvervanger – zeldzame inkijkjes in de persoonlijke contacten van Hitler. Deze brieven en vele andere, deels onbekende documenten laten zien dat de mythe van de eenzame, sociaal gestoorde Führer en zijn blind gehoorzamende volgelingen pure fictie is. In zijn hofhouding waren feesten, vleierij en intriges aan de orde van de dag. Maar wie behoorden er tot Hitlers vertrouwelingen? En wat was hun rol in het grote machtsspel?

Hitlers hofhouding vormde zich in München tijdens zijn entree in de ‘hogere kringen’. Van pianofabrikant Bechstein leerde hij tafelmanieren, bij Siegfried en Winifred Wagner in Bayreuth maakte hij kennis met ‘arische’ muziek en ‘Nibelungen-trouw’. Maar de kring van vertrouwelingen beleefde door zwartmakerij, jaloezie en zelfs moord vele wissels en kende – tot spijt van Eva Braun – ook excentrieke bewonderaars zoals de Engelse miljonairsdochter Unity Mitford.

Na de oorlog wordt het gezelschap, dat later met Magda Goebbels en Margarete Speer op Hitlers beruchte refugium Berghof zegevierde, kleiner. Opvallend genoeg vormden deze mensen ook na de Untergang nog decennia lang een hechte kring. Erger nog: Hitlers hofhouding rechtvaardigde zijn "heldhaftige oorlog tegen het Joodse bolsjewisme" en vocht voor de vrijlating van Hess en Hitlers rijksbouwmeester Albert Speer.

Heike Görtemaker presenteert met Hitlers hofhouding opnieuw een uiterst boeiende en met veel nieuwe bronnen sterk onderbouwde studie die het beeld van het nazitijdperk en zijn Führer grondig verandert en nuanceert.

Heike B. Görtemaker (Bensheim, 1964) studeerde geschiedenis, economie en Duitse taal- en letterkunde. Eva Braun. Een leven met Hitler (Cossee 2011) stond direct na verschijnen in Duitsland maandenlang hoog op de bestsellerlijst en werd ook door de Nederlandse pers juichend ontvangen. De filmrechten werden gekocht door Michael Simon de Normier, die onder andere de succesvolle verfilming van Bernhard Schlinks roman De voorlezer produceerde. Hitlers hofhouding (2019) wordt door de Duitse pers geprezen als een "unieke bijdrage aan de demystificatie van Hitler en zijn kring van naasten" en geldt nu al als essentiële lectuur onder historici.

  • Roxane van Iperen ('t Hooge Nest) en Hanna Bervoets (Een modern verlangen zijn de gasthoofdredacteuren op boekenwebsite Hebban tijdens de Boekenweek 2021, die van start gaat op zaterdag 29 mei en duurt tot en met zondag 6 juni.
  • Tijdens de boekenweek vindt elke dag Kleine Komedie Live plaats, een online evenement waarin twee schrijvers met elkaar in gesprek gaan: een oud-Boekenweekauteur én een schrijver van een jongere generatie. Geheel in het Boekenweekthema 'Tweestrijd' leggen zij elkaar twintig minuten lang vragen en dilemma’s voor.

We maakten weer een virtueel rondje langs boekhandels die boeken in de uitverkoop hebben, en maakten een keuze uit de kwaliteitsramsj die we er tegenkwamen.

Barbara Boehm, Melanie Holcomb, red.: Jerusalem 1000-1400. Every People under Heaven
Middeleeuws Jeruzalem was een bruisend internationaal centrum en de thuisbasis van verschillende culturen, religies en talen. Harmonieuze en dissonante invloeden van Perzische, Turkse, Griekse, Syrische, Armeense, Georgische, Koptische, Ethiopische, Indiase en Europese tradities zorgden in Jeruzalem voor een sleutelrol in het vormgeven van de kunst van de Middeleeuwen. In overtuigende, goed onderbouwde essays van internationale experts en gedetailleerde beschrijvingen van meer dan tweehonderd kunstwerken verkent het boek de relatie tussen de historische en de archetypische stad Jeruzalem.

ISBN: 9781588395986
Uitgegeven in New York door het Metropolitan Museum Of Art in 2016.


Jürgen Holstein: The Book Cover in the Weimar Republic. Coverdesign in der Weimarer Republik

Berlijn was het epicentrum van de Weimarrepubliek, waar tijdens het interbellum het intellectuele en culturele leven tot grote bloei kwam. Literatuur, filosofie, wetenschap en design kregen alle ruimte om zich in de meest opmerkelijke vormen te manifesteren. Voor dit boek verzamelde schrijver en verzamelaar Jürgen Holstein duizend boekomslagen die in die kostbare periode van veertien jaar het licht zagen. Lees over de culturele en esthetische context en verbaas je over zoveel schoonheid en illustratieve zeggingskracht. Snel voorintekenen om dit unieke boek voor een relatief gering bedrag in je bezit te krijgen!

ISBN: 9783836549806
Uitgegeven in Keulen bij Taschen inc. in 2015.


David N. Myers: The Stakes of History; On the Use and Abuse of Jewish History for Life.

De Amerikaanse historicus David Myers (1960) stelt de vraag wat de rol van de geschiedkundige is in de wereld van vandaag. Hij beziet de kloof tussen  geschiedschrijving en herinnering en constateert dat hedendaagse Joodse historici in die tussenruimte laveren tussen empatische narratieven en een kritische selectie van bronmateriaal. Bevrijding, troost en ooggetuigen zijn de peilers waarop veel van hun noeste arbeid steunt. Kennis van het verleden is geen maatschappelijke luxe maar een essentieel vereiste in een wereld waar maatschappelijk engagement een rol speelt, en van levensbelang voor beleidsvorming, conflictoplossingen en rechtsherstel.

ISBN: 9780300228939
Uitgegeven bij Yale University press, New Haven, 2018.
Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.