Expositie: Max van Dam (laatste weken)

Gepubliceerd op: 4 januari 2024

Museum Sjoel Elburg toont nog tot en met 27 januari 2024 de expositie Vastberaden en veelbelovend - Max van Dam, 1910-1943. Max van Dam was een Joodse jongen uit de Achterhoek die al op jonge leeftijd besloot zijn leven te wijden aan de kunst.

Max van Dam wordt in 1910 geboren in Winterswijk en groeit op in een ‘rood’ gezin met veel aandacht voor maatschappelijke vraagstukken, kunst en literatuur. Hij volgt opleidingen in Amsterdam en Antwerpen, en wordt lid van de Haagse kunstenaarsvereniging Pulchri Studio.

Na zijn eerste buitenlandse reis, naar Venetië, in 1936, neigt Max steeds meer naar het vrije kunstenaarschap. Hoewel het politieke klimaat in Europa steeds grimmiger wordt, maakt hij in 1937 opnieuw een grote reis. Hij fietst naar het Zuid-Franse schildersdorpje Collioure waar hij in twee maanden tijd maar liefst driehonderd werken maakt.

Erkenning
Als Max van Dam in 1938 de Prix de Rome wint, krijgt zijn werk erkenning. Hij krijgt opdrachten voor portretten en vindt kopers voor zijn landschappen en bloemstillevens.

Onder de Duitse bezetting is het voor hem onmogelijk om als kunstenaar te werken. Hij duikt onder en vlucht naar Zwitserland, maar wordt bij de grens opgepakt en overgebracht naar het Franse interneringskamp Drancy. In 1943 wordt hij in vernietigingskamp Sobibor vermoord.

Kijk voor meer informatie en openingstijden op de website van Sjoel Elburg. Adres: Graaf Hendriksteeg 2, 8081 CH Elburg.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.