Joods leven in de Mediene

Debat en presentatie in Rotterdam

Gepubliceerd op: 21 oktober 2021

Joods erfgoed: leven in de mediene

Wat is Joods cultureel erfgoed? Hoe kunnen bestaande initiatieven elkaar versterken? En welke aspecten missen we om de geschiedenis van de Joodse gemeenschappen in Zuid-Holland bij een breder publiek bekend te maken? Graag nodigen Erfgoedhuis Zuid-Holland en het Platform Religieus Erfgoed Zuid-Holland je uit om hierover in gesprek te gaan op donderdag 25 november in het Verhalenhuis Belvédère in Rotterdam, bij de verkennende bijeenkomst over Joods cultureel erfgoed. Meld je aan via de knop 'Joods leven mediene'.

Waarom deze bijeenkomst? In 2020 werd tijdens een verbouwing van een pand aan de Noordmolenstraat in Rotterdam de geveltekst "Uw adres is het wonder" ontdekt. Het opschrift stamt uit de tijd dat Israël Levie de Winter op deze plek een stoffenwinkel dreef. Behalve de veelal beschermde (voormalige) synagoges en Joodse begraafplaatsen zijn er tal van objecten – roerend en onroerend – die getuigen van de Joodse gemeenschappen in Zuid-Holland.

Er zijn al verschillende initiatieven die aandacht besteden aan dit erfgoed. Zo is Joods erfgoed in Den Haag en Rotterdam digitaal ontsloten, heeft de dijksynagoge in Sliedrecht een museale nevenfunctie en bestaan er educatieve projecten over het Joodse erfgoed. Maar lang niet alle objecten en de daarmee verbonden verhalen zijn in kaart gebracht. Zij verdienen het om te worden geïnventariseerd en om voor een breder publiek te worden ontsloten.

Graag gaan we hierover in gesprek met betrokkenen en belanghebbenden: Joodse gemeenschappen in Zuid-Holland, medewerkers van musea met Joodse voorwerpen in hun collectie, medewerkers van archieven, leden van historische verenigingen in Zuid-Holland, ambtenaren cultureel erfgoed en overige geïnteresseerden in het Joods cultureel erfgoed (professioneel of anderszins).
Programma

Wat kun je onder meer verwachten?
De keynote-lezing 'Sprekend verleden' door dr. Bart Wallet: de sporen van vier eeuwen Zuid-Hollands Joods leven in de 21ste eeuw;
Verschillende presentaties over initiatieven voor het behouden en bekendmaken van Joods erfgoed;

 Elk gevolgd door panelgesprekken en de kans om met elkaar in gesprek te gaan.

Type:
debat
Wie:
Erfgoedhuis Zuid Holland
Waar:
Verhalenhuis Belvedere, Rechthuislaan 1, 3072 LB Rotterdam
Wanneer:
donderdag 25 november 2021
Tijd:
14.00 uur

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.