Collegedag: De bezetting 1940-1945

Gepubliceerd op: 18 mei 2023

Nog steeds brengen historici nieuwe feiten, visies en ervaringen aan het licht over de bezettingsjaren in Nederland.

Het Historisch Nieuwsblad organiseert een collegedag in de Openbare Bibliotheek Amsterdam, waar vier onderzoekers vertellen over hun meest recente ontdekkingen op het gebied van dwangarbeid, verraad en verzet.

College 1: Dwangarbeiders
Meer dan een half miljoen Nederlandse mannen moesten werken voor de Arbeitseinsatz. Ondanks dit enorme aantal is er weinig bekend over wat zij hebben meegemaakt. Onderzoeker en historica Renske Krimp van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en het NIOD ging op zoek naar de verhalen.

College 2: Koerierster des doods
Miep Oranje infiltreerde voor de Sicherheitsdienst in het Nederlandse verzet. Haar verraad leidde tot de aanhouding van 195 verzetsmensen. Na de bevrijding verdween van haar elk spoor. Journalist Richard Hoving onthult in haar biografie hoe Oranje als verrader te werk ging. Zijn boek Miep Oranje, Zoektocht naar de koerierster des doods verscheen eind maart bij uitgeverij Prometheus.

College 3: Last van de oorlog
Freelance journalist en politicoloog Wilfred Scholten schreef een boek over de verzetsman Henk Das. Das hield zich onder meer bezig met het zoeken naar onderduikadressen, en hij zamelde geld in voor Joden en mannen die naar Duitsland moesten. In maart 1943 werd hij verraden en moest hij onderduiken. Hij zat onder meer in Den Haag, Drachten, Laren en Zeist. Hij ontsnapte telkens op miraculeuze wijze aan de Duitsers, terwijl anderen werden gepakt en vermoord. Na de oorlog zette hij zich in voor de nabestaanden. Maar geestelijk ging hij eraan onderdoor.

College 4: De NSB in oorlogstijd
In het derde en laatste deel van hun boekenserie over de NSB onderzoekt historicus Robin te Slaa samen met NIOD-wetenschapper Edwin Klijn de oorlogsperiode. NSB-leider Anton Mussert hoopte met steun van de Duitsers de regeringsmacht over te nemen, maar kwam bedrogen uit. Waarom bleef hij collaboreren?

De collegedag is op vrijdag 26 mei voor iedereen toegankelijk.
Locatie: Openbare Bibliotheek Amsterdam, Theaterzaal
Toegangsprijzen: Abonnees van het Historisch Nieuwsblad 79 euro, regulier 95 euro, studenten betalen 50 euro. Bestel toegangskaarten vooraf bij de Magazine Shop. Geen verkoop aan de zaal.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.