Lezing: Van Aramees naar Hebreeuws

Gepubliceerd op: 7 september 2023

Tijdens de Week van het oude schrift, van 14 t/m 21 september 2023, staat de rijke schrifttraditie uit het Middellandse Zeegebied en het oude Nabije Oosten centraal. In het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden (RMO) vertelt Margaretha Folmer over de ontwikkeling van het Joods-Aramese schrift.

In deze lezing legt Margaretha Folmer uit hoe een bepaalde vorm van het Aramese schrift zich kon ontwikkelen tot het Joods-Aramese schrift dat werd omarmd door het jodendom. Tot op de dag van vandaag wordt dit schrift, het zogeheten kwadraatschrift, gebruikt als Hebreeuwse drukletter.

Het is bij uitstek een verhaal over de geschiedenis van een schrift én een taal. Het laat zien dat dit soort ontwikkelingen alleen kunnen worden begrepen door ze in een breder cultuurhistorisch perspectief te plaatsen.

Margaretha Folmer is universitair docent Aramees bij de opleiding Oude Nabije Oosten Studies (BA) en Classics and Ancient Civilisations (MA) aan de Universiteit Leiden. Daarnaast is zij universitair hoofddocent Hebreeuws aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Je kunt de lezing van Margaretha Folmer bijwonen op maandag 18 september 2023.
Locatie: Tempelzaal, Rijksmuseum van Oudheden
Entree: gratis
Aanvang: 17.00 – 18.00 uur.

In verband met de beperkte ruimte is aanmelden vooraf verplicht. Kijk voor meer informatie en aanmelden op de website van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

Beeld: Allegory of Aramaic literature door Thomas Nicholls, bibliotheek van Cardiff Castle (Foto: Wolfgang Sauber, via Wikimedia Commons)

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.