The 400th anniversary of Salomone Rossi's Hashirim Asher LiShlomo (1622)

Gepubliceerd op: 20 januari 2022

'Lamnatseach al-hagitit' en 'Hasjkivenoe', een psalm en een avondgebed afkomstig uit Hasjieriem Asjer Lisjlomo, De liederen van Salomo, een bundel met 33 psalmen, gezangen en hymnen voor drie tot acht stemmen, in 1622 getoonzet door Salomon Rossi.

Op de video zie en hoor je de Profeti della Quinta onder leiding van Elam Rotem. Dit Israëlische ensemble bestaande uit vijf mannelijke zangers specialiseert zich in het vocale repertoire en de uitvoeringspraktijk van de zestiende en begin zeventiende eeuw en streeft er naar deze muziek toegankelijk te maken voor een hedendaags publiek.

De in Mantua geboren Joodse zanger, violist en componist Salamone (of Salomone) Rossi bevond zich op het snijvlak tussen de late Italiaanse renaissance periode en de vroege barok. Als jonge man verwierf Rossi een reputatie als getalenteerd violist. In 1587 werd hij aangenomen als hofmuzikant in Mantua, waar hij zou blijven tot 1682. Rossi was aan dit hof zo geliefd dat hij werd vrijgesteld van het dragen van het gele merkteken dat Joden in Mantua verplicht waren op hun kleding aan te brengen.

Over het levenseinde van Rossi is niets bekend: wellicht is hij omgekomen bij de invasie van Mantua door Oostenrijkse troepen in juli 1630, waarbij niet alleen de adellijke Gonzaga’s werden verslagen, maar ook het getto van de stad werd verwoest. Het is ook mogelijk dat hij gestorven is tijdens de pestepidemie die het gebied teisterde.

Lees meer over Salamone Rossi in Salamone Rossi Hebreo - Jewish music in the Italian Renaissance.

The 400th anniversary of Salomone Rossi's Hashirim Asher LiShlomo (1622)

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.