‘Ik was mijn houvast helemaal kwijt’

Getuigen van Theresienstadt

Gepubliceerd op: 23 december 2021

‘Ik was mijn houvast helemaal kwijt’
Getuigen van Theresienstadt

Ria van den Brandt

Almere: Verbum Holocaustbibliotheek, 2021
Aantal blz.: 400
ISBN: 9789493028579

Tijdens de Tweede Wereldoorlog deporteerden de nazi’s bijna 5000 Joden vanuit Nederland naar het doorgangsgetto Theresienstadt in Tsjechoslowakije. De meeste transporten vertrokken vanuit kamp Westerbork, waar veel gevangenen dachten dat Theresienstadt een ‘bevoorrecht’ kamp was. Philip Mechanicus geloofde deze propaganda niet: Theresienstadt zou "het neusje van de zalm" zijn, maar "de zalm stinkt."
Hoezeer de zalm destijds stonk, wordt duidelijk in dit boek, gebaseerd op interviews met 43 getuigen van Theresienstadt. Voor het eerst in de Nederlandse geschiedschrijving van de Sjoa wordt het verhaal van Theresienstadt met zoveel verschillende stemmen verteld.

De interviews in dit boek zijn afgenomen in samenwerking met Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Ria van den Brandt (1960), filosoof, is als onderzoeker verbonden aan de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Haar actuele onderzoek richt zich op Joodse getuigenissen en levensfilosofieën. Van haar hand verschenen onder meer Vrouwen van woorden. Een kleine canon tegen groot leed (2014) en Steeds een ander uitzicht. Een inleiding in het denken en leven van Etty Hillesum (2015).
Guido Abuys (1962) is conservator van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.