Lot Six

Gepubliceerd op: 22 oktober 2020

Lot Six
A Memoir

David Adjmi

New York: HarperCollins, 2020
Aantal blz.: 400
ISBN: 9780061990946

Ook als e-book verkrijgbaar
David Adjmi groeide op in  Brooklyn in een Sefardisch-Joodse gemeenschap met wortels in Syrië. Maar hij voelde zich een buitenstaander, zowel in de cultuur en de religie als in zijn eigen familie.
In zijn memoires, waar hij meer dan tien jaar aan schreef, beschrijft hij in soms haast pijnlijke details hoe hij zijn ware identiteit tracht te vinden. “Mijn vader was onbetrouwbaar, een pathologische leugenaar die niets begreep van zijn kinderen. Hij maakte ons tot figuren in zijn verzonnen verhalen, maar ik protesteerde niet, omdat ik alles wilde doen om zijn liefde te winnen. Maar daarbij raakte ik mezelf steeds meer kwijt.” Uiteindelijk vertrok de vader met de noorderzon, en bleven de kinderen achter met een veeleisende, narcistische moeder die voortdurend woedend was. “Kind zijn is een doodvermoeiende theatervoorstelling”, vat hij zijn jeugd samen.
Op zijn tiende raakt hij in een diepe depressie, iets wat zijn moeder als een persoonlijke belediging opvat. “Ze huiverde als ik haar omhelsde, dus daar ben ik mee opgehouden.” De angst dat hij misschien homoseksueel was, dreef hem in zijn puberteit bijna tot zelfmoord. “Ik was als de dood dat ik ‘Lot Six’ zou worden. Dat is een code die Syrische zakenlui gebruiken voor de prijs van allerlei elektronisch kleingoed zonder waarde. ’Lot Six’ betekent in dat jargon het getal drie, een oneven (odd) getal, en odd betekent ook raar, afwijkend. Een artikel dat tot ‘Lot Six’ bestempeld is, is niets waard.”
Adjmi zet alles op alles om zich aan die verstikkende omgeving te ontworstelen, zijn artistieke ambities te vervullen en in zijn eigen talenten te gaan geloven.
Ondanks de soms wat larmoyante toon is het boek toch een indrukwekkende trip down memory lane, en terug.

David Adjmi (1973) is een Amerikaanse toneelschrijver die opgroeide in een Syrisch-Joodse familie in Midwood NY. Voor zijn werk heeft hij tal van prestigieuze prijzen gewonnen.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.