Uw Joodse boeken – gelezen én ongelezen – en uw Joodse identiteit

Gepubliceerd op: 22 juli 2021

Voor het online Joods magazine De Vrijdagavond schreef classica Channa Kistemaker een boeiend verhaal over het lot van Joodse boeken. Dat pas bij haar historisch onderzoek naar de religieus-Joodse boekcultuur in Nederland van 1815 tot nu.

Bij De Mokumse Geniza worden momenteel regelmatig delen van Joodse huisbibliotheken ingebracht, omdat oudere mensen kleiner gaan wonen of komen te overlijden. Als de gelegenheid er is, probeer ik tijdens de overdracht tenminste iets van de verhalen rond die kleine collecties op te vangen.

“Dit zijn nog boeken die ik voor mijn bar mitswa heb gekregen.” Meteen zie ik een boeiend tijdsbeeld opdoemen, van een internationaal (vooral op Israël!) georiënteerde Joodse gemeenschap, die tegelijk met de rest van Nederland herrees onder Drees. “Ja, ik doe nog niet alles weg, hoor. Sommige boeken zijn belangrijk voor mijn Joodse identiteit.” Hier had ik op door moeten vragen! Misschien komt dat nog, maar nu neem ik het als uitgangspunt om te mijmeren over het belang van boeken, zelfs als ze ongelezen blijven.

One cannot fully grasp the nature of books without considering the full range of activities in which they play a role, from the author’s work of writing, to the consumer’s purchasing a book and reading or reciting it, or merely placing it on his bookshelf.

Aldus Shlomo Berger z.l. in een artikel genaamd Yiddish book production in Amsterdam between 1650–1800: Local and international aspects.

Lees het vervolg van dit artikel in het online magazine De vrijdagavond

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.