Boek: De ziel van Catharina

Gepubliceerd op: 9 maart 2023

De ziel van Catharina

Judith Boekel Smit

Kampen: Van Warven, 2023
ISBN: 9789493288560

De ziel van Catharina vertelt het verhaal van Catharina, een Joods meisje dat in 1942 op vijftienjarige leeftijd moest onderduiken. Ze moest een ander mens worden. En telkens weer moest ze zich aanpassen.

Heel lang heeft Catharina Keizer gezwegen. Ze kon er niet over praten. Het verhaal van haar leven was te gecompliceerd en ze wilde haar kinderen en kleinkinderen er niet mee belasten. Tegelijk woedde de geschiedenis in haar binnenste. Ternauwernood ontkwam ze tijdens de onderduik als Joods meisje aan de eerste razzia’s. En dat niet alleen. Zo kwam ze ook in aanraking met de kerk en het christelijk geloof. En dat had ingrijpende gevolgen voor de rest van haar leven, voor haar ziel.

In De ziel van Catharina gaan zoon Harry en kleindochter Judith op zoek naar die gevolgen, niet alleen bij Catharina, ook bij haar kinderen, kleinkinderen en zelfs haar achterkleinkinderen. De verhalen die uit deze zoektocht voortkomen zijn ‘geweven’ in het aangrijpende verhaal van Catharina’s onderduikperiode. "Samen laten ze zien dat onze Joodse ziel diep in ons verankerd zit", aldus Judith en Harry.

"Elke dag zijn wij ons ervan bewust dat ons bestaan niet vanzelfsprekend is. Niet alleen door de littekens van de oorlog die we met onze geboortes hebben meekregen. Ook door het bloed dat vol passie en levenslust door onze aderen stroomt. Zonder Catharina’s moed en doorzettingsvermogen waren wij er niet geweest. Dit besef zit diep in ons. Het is onze Joodse ziel."

De ziel van Catharina is verschenen bij uitgeverij Van Warven
Prijs: € 22,95

Judith Boekel Smit is de kleindochter van Catharina Keizer. Twee jaar lang zocht ze met haar vader Harry Smit naar de gevolgen van de onderduikperiode van haar oma Catharina Keizer. Voor die verhalen sprak zij niet alleen met haar oma, maar ook met haar kinderen, kleinkinderen en zelfs haar achterkleinkinderen.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.