Rebel Daughter

Gepubliceerd op: 25 februari 2021

Rebel Daughter

Lori Kaufmann

New York : Random House , 2021
Aantal blz.: 400
ISBN: 9780593125816

Ook als e-book verkrijgbaar

Een jaar of tien geleden las Lori Kaufmann over een grafsteen uit de eerste eeuw die in het Nationaal Archeologisch Museum van Napels werd onderzocht. De steen was ooit gevonden in Puteoli (het huidige Pozzuoli bij Napels) om het graf te markeren van Claudia Aster Hierosolymitana, bleek uit het epitaaf. Op het grafschrift staat ook de naam Tiberius Claudius Proculus.

Hoe was Claudia Aster (Esther?) in zuid-Italië terechtgekomen? Kaufmann ging op onderzoek en verwerkte wat ze ontdekte tot een boek voor jongeren.

Naar aanleiding daarvan schreef Times of Israel het artikel Inspired by an ancient tomb, a Jewish love story puts the Roman in bildungsroman.


Esther zal worden uitgehuwelijkt aan een rijke zilversmid, maar eigenlijk had ze heel andere plannen met haar leven. Waar moet ze heen met haar dromen, haar hang naar avontuur en haar nieuwsgierigheid? Als gehoorzame, plichtsgetrouwe dochter trouwt ze, hoewel ze heimelijk verliefd is op de knappe Josef (de latere Josephus Flavius). En om de verwarring compleet te maken laat Tiberius, een voormalige Romeinse slaaf, haar ook niet onberoerd.

Ondertussen neemt de onrust in Jeruzalem toe en dreigt de stad te worden verwoest. De straten van de stad veranderen in een bloederig slagveld, waar rebellen en Romeinen elkaar tot de dood bevechten. Overleven is het belangrijkste, en Esther doet er alles aan om haar familie te beschermen. Hongersnood, belegering en zelfs slavernij: ze ondergaat het om de mensen die haar lief zijn in leven te houden. 

Het verhaal, geromantiseerd als het moge zijn, geeft een beeld van een stukje Joodse geschiedenis én presenteert een jonge vrouw die vastbesloten is haar leven, ondanks alle tegenslagen, zelf vorm te geven.

Lori Banov Kaufmann (1960) werkte na haar studie aan Princeton University en de Harvard Business School als consultant voor diverse high-tech bedrijven. Ze woont met man en vier volwassen kinderen in Israël. Rebel Daughter is haar debuutroman.


De stèle waarmee alles begon (Museo Archeologico Nazionale, Napoli)

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.