Kort nieuws van heinde en ver

Onze wekelijkse knipseldienst met min of meer recente of opmerkelijke berichten uit de media

Gepubliceerd op: 25 maart 2021

Sinaasappel en chocolade: a match made in heaven, en als je speciaal voor Pesach van Israel21C een video en een recept krijgt aangeleverd voor een glutenvrije sinaasappelchocoladetaart, die na een paar dagen nóg lekkerder is, dan kun je aan de slag. Lee'at Gentely en Georgia Green, twee beroepsbakkers uit Tel Aviv vertellen in een video precies hoe het moet.
Lees meer erover op Get zesty this Passover with a delicious chocolate-orange cake. De video staat hieronder.

Tayim: Gluten free chocolate orange cake

Maak iets lekkers met matse, neem een foto en upload die naar Instagram, Facebook of Twitter. Daag een vriend of vriendin uit, en lees online meer over deze #MATZAHCHALLENGE!


Kveller ontdekte een muzikale Pesachparodie van de mannenzanggroep Six13: The Red Sea Shanty - A Pirate Passover. Een 'shanty' is een matrozenliedje waarop je ook lekker kunt dansen, en ziehier: honderd procent Pesaschproof!


Voor Jewish Telegraph Agency schreef Cnaan Liphshiz een verhaal over de wijze waarop Joden in de bergen van Centraal Azië erin slagen tóch de Pesachtradities in ere te houden.


Ana María Wahrenberg en Betty Grebenschikoff waren lagere-schoolvriendinnen in Berlijn. In 1939 vluchtte de familie van de een naar Chili en die van de ander ontsnapte aan de naziterreur door via Sjanghai naar de Verenigde Staten te reizen. 82 jaar later zijn ze door intensief speurwerk met elkaar herenigd. Times of Israel heeft het ontroerende verhaal.


Vrome Joden mogen op sjabbat buitenshuis behalve de eigen kleding helemaal niets dragen of vervoeren, zelfs geen kinderwagen. Een eroev creëert een symbolische omheining waarbinnen Joden op de rustdag tóch goederen mogen vervoeren. Vroeger was de eroev een muur of een andersoortige fysieke omheining. Tegenwoordig wordt de eroev symbolisch aangebracht, bijvoorbeeld door rond een bepaald gebied op boomhoogte (ongeveer zes meter hoog)  een draad te spannen. 

Atlas Obscura brengt in The Manhattan Eruv in beeld hoe de eroev op het dichtbebouwde Manhattan eruit ziet.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.