Het laatste schaakspel

Gepubliceerd op: 17 maart 2022

Het laatste schaakspel

Gabriella Saab

Amsterdam: Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, 2022
Aantal blz.: 488
ISBN: 9789024598656

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Lara Visser
Oorsponkelijke titel: The Last Checkmate

Auschwitz, mei 1945. Maria is drie maanden eerder ontsnapt uit het kamp en speelt nu het laatste schaakspel tegen haar allergrootste vijand.

Warschau, mei 1941. Wanneer Maria, lid van het Poolse ondergrondse verzet en een fervent schaker, door de Gestapo wordt opgepakt, gebeurt het onvoorstelbare: haar familie wordt de dood in gestuurd, maar zij wordt gespaard. De sadistische hoofdbewaker Fritzsch ontdekt dat ze goed kan schaken en gebruikt haar als tegenspeler om de andere kampbewakers te vermaken. Als hij er genoeg van heeft, zal hij haar vermoorden.

Vier slopende jaren speelt Maria letterlijk voor haar leven. Haar strategie is simpel: leven, vechten en overleven. Door de onberekenbare Fritzsch uit te dagen voor het oog van zijn superieuren, wil Maria zijn ondergang teweegbrengen. Alleen dan heeft ze een kans om te overleven en een kans op gerechtigheid.

Gabriella Saab is een veelbelovende jonge auteur uit Mississippi die zich specialiseert in historische fictie. Haar debuut Het laatste schaakspel geeft een nieuwe draai aan een onderwerp dat in de belangstelling blijft staan: de Tweede Wereldoorlog.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.