Boekrecensie: Bij leven en welzijn

Gepubliceerd op: 31 augustus 2023

In ons land is het een bekend verschijnsel dat stambomen worden uitgeplozen door geïnteresseerde hobbyisten. Deze bieden inzicht over de oorsprong van zijn of haar voorgeslacht. Awraham Meijers bespreekt het boek Bij leven en welzijn, 150 jaar Joodse familiegeschiedenis in gesprekken tussen heden en verleden.

Wie waren de (verre) voorouders, waar kwamen ze vandaan, waar (her)vestigden ze zich, welke beroepen oefenden zij uit, wat was hun sociale status? Door dergelijke speurtochten naar ‘destijds’ worden verrassende en vaak aangrijpende familiegeschiedenissen opgedolven, die soms bizarre feiten opleveren.

Joods verleden
Vooral spannend en vaak ontroerend is het wanneer het gaat over Joodse geslachten door de eeuwen heen. Hun levens van relatieve welvarendheid tot bittere armoede en van zich sinds generaties thuis voelen in het land van geboorte tot pogroms, met als gevolg massale volksverhuizingen na een zoveelste moordpartij, wat uiteindelijk door de extreme Jodenhaat van Adolf Hitler en zijn moordende hordes culmineerde in Auschwitz als symbool voor alle vernietigingskampen. Maar het is gelukkig niet alleen drama wat het verleden biedt, maar ook geluk en voorspoed.

‘Gesprekken’
Ook de schrijver Frank Vermeer (Winsum 1949) is op zoektocht gegaan naar zijn voorouders en heeft hun vaak interessante levens gerangschikt. Zijn bevindingen zijn echter op een bijzondere manier op schrift gesteld, namelijk niet enkel in feitelijke verbanden maar ook in fictieve verslagen, waarin hij ‘gesprekken’ voert met familieleden die inmiddels zijn overleden.

Zo wordt het leven van Vermeers’ opa Isidor Vos (Assen 1872 – Sobibor 1943) door opa zelf aan zijn kleinzoon uitvoerig uit de doeken gedaan. Frank is wat dat betreft een bevoorrecht mens: hij kan vragen stellen die door opa worden beantwoord. Waar bij velen vragen over familieleden en hun situaties voor eeuwig onbeantwoord blijven, krijgt hij antwoorden. Hij deelt hij zijn ‘gesprekken’ met de lezer. Wat gebeurde er destijds met die persoon en waarom?

Lees de hele boekrecensie op de website van Jonet.

Item in samenwerking met Jonet.
meer informatie: jonet.nl
Logo samenwerking 'Jonet'

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.