Kort nieuws van heinde en ver

Onze wekelijkse knipseldienst met min of meer recente of opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

Gepubliceerd op: 11 maart 2021

 - White Eye (2019, Tomer Shushan), een van de tien genomineerden voor een Oscar voor live-action short film, geeft een onthutsend beeld van de wijze waarop in Israël wordt gekeken naar Afrikaanse migranten.
Het verhaal vertelt hoe Omer Attias zijn gestolen fiets terugvindt bij Yunes, een Eritrese asielzoeker. Die zegt dat hij de fiets voor zijn dochter heeft gekocht bij het busstation van Tel Aviv. Als Omer, die ervan uitgaat dat Yunes de fiets heeft gestolen, de politie erbij haalt, loopt de zaak totaal uit de hand. Bekijk op NoCamels de trailer en 'stills'.

In The Canadian Jewish Journal verrukkelijke toetjes en zoetjes, koosjer voor Pesach!
Maak je eigen amandelspijs voor regenboogcakejes, of ga experimenteren met halva voor chocolade cupcakes. Tip van de Crescas-redactie: kies halva met pistaches!
The CJJ heeft een Pesach-archief waar je zeker eens in moet bladeren. En heb je je wel eens afgevraagd hoeveel calorieën er in een doorsnee sedermaaltijd zitten? Pesach by Numbers dateert uit 2017, en daar is vast niets aan veranderd.

  • Nog meer film: Israel21C concludeert dat Israëlische korte films het goed doen op de internationale filmfestivals, omdat Israeli's op het witte doek een superinteressante stem laten horen.
  • De genealogische website My Heritage maakt miljoenen historische documenten over Litouwse Joden openbaar, meldt The JC.
  • Op de Facebook publieke groepspagina Amsterdam heden en verleden vol herinneringen vonden we het prachtige artikel Van koffiehuis tot NH Grand Hotel Krasnapolsky. Aanrader!
  • Duizenden orthodoxe Joden in de VS namen vorig jaar deel aan een wetenschappelijke studie naar corona, meldt JTA. De eerste resultaten zijn nu gepubliceerd in JAMA.
  • My Jewish Learning schrijft over de negentiende-eeuwse wijze rabbijn en Talmoedgeleerde Israel Salanter, die tijdens de cholera-epidemie die in 1848 de Litouwse stad Vilna trof, de gelovigen opdroeg te allen tijde de aanwijzingen van de artsen op te volgen. Lees in het artikel wat hij deed op Jom Kipoer …
  • Ophef in Duitsland en Oostenrijk vanwege een harde Godwin door een anti-corona-activist van de rechts-populistische partij Alternative für Deutschland over het coronavaccin en Zyklon B, het gifgas waarmee miljoenen Joden in de Sjoa zijn vermoord.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.