Hannah Arendt

Gepubliceerd op: 5 augustus 2021

Het leven van de geest

Hannah Arendt

Utrecht: Uitgeverij Ten Have, 2021
Aantal blz.: 800
ISBN: 9789025909444
Vertaald door: Dirk de Schutter en Remi Peeters
Oorsponkelijke titel: The Life of the Mind (1978, postuum verschenen)

Het leven van de geest is het laatste hoofdwerk van Hannah Arendt. In dit boek ontvouwt ze haar ideeën over de mogelijkheden van de menselijke geest. Ze onderscheidt drie capaciteiten die iedereen bezit: denken, willen (Willen, 1984) en oordelen (Oordelen, 2016). Tot haar dood bleef ze aan dit opus werken. Van het laatste deel, dat onvoltooid is gebleven, is hier het concept opgenomen. Dit is internationaal gezien de eerste editie die al het materiaal in één band samenbrengt.


In het voorwoord bij Het leven van de geest stellen vertalers Dirk de Schutter en Remi Peeters met recht dat Arendt ook op dit terrein "op een radicaal andere manier als filosoof in de wereld staat." Haar denken heeft niet de waarheid als einddoel op het oog, maar vraagt naar zin en betekenis van de fenomenen. En het gaat niet over zoiets als ‘de mens’, maar over het leven in gemeenschap van onderling verschillende mensen. (de Volkskrant, 20 mei 2021).


Een compacte biografie van Hannah Arendt is te lezen in het tijdschrift Filosofie.

Hannah Arendt (1906-1975) studeerde filosofie en theologie in Berlijn en Marburg. In 1933 vluchtte ze van Duitsland naar Frankrijk. In 1941 emigreerde ze naar Amerika. Haar werk is politiek van aard en concentreert zich vooral op de thema's vrijheid en totalitarisme, denken, handelen en oordelen (Totalitarisme, De menselijke conditie, Over geweld). Ze werd wereldberoemd met Eichmann in Jeruzalem (1965), haar verslag van het proces tegen oorlogsmisdadiger Adolf Eichmann.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.