Jiddisje mama's in Tanach

Gepubliceerd op: 6 mei 2021

The Story of Rebecca, een fotoserie van de Amsterdamse fotografe Bettiena Drukker, geïnspireerd door het Bijbelse verhaal over Jacob en Esau. Bekijk meer werk van Bettiena Drukker op bettienadrukker.nl.

De laatste lezing van de middag tijdens onze online themadag Onze Jiddisje Mama, op zondag 20 juni, wordt gegeven door Irene Zwiep, hoogleraar Hebreeuws en Joodse studies aan de UvA.
Wie Irene wel eens heeft horen spreken, weet dat haar verhaal altijd snel, scherp en inhoudelijk verrassend is en ook dat ze de humor niet schuwt.

Over haar lezing 'Jiddisje mama's in Tanach' zegt Irene: "Jiddisje mama's in Tanach zijn behalve moeder in de regel ook echtgenote. Die dubbelrol leidt nog wel eens tot een potentieel loyaliteitsconflict. De gemiddelde Bijbelse heldin heeft haar prioriteiten gelukkig helder op een rijtje: alles voor het nageslacht, desnoods dwars tegen vaders wil en de goddelijke wetten in. Moeders door roeien en ruiten zijn het, maar hoe moeten we hun dubbelzinnige rol nu precies lezen?"

Vragen en opmerkingen zijn uiteraard welkom.

Meer over het evenement Onze Jiddisje Mama, Wie is ze en wat is haar invloed? op onze website.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.