Verdriet en boterkoek

Hoe de oorlog is verdwenen

Gepubliceerd op: 21 april 2021

Verdriet en boterkoek
Hoe de oorlog is verdwenen

Margalith Kleijwegt

Amsterdam: AtlasContact, 2021
Aantal blz.: 208
ISBN: 9789045042107

Ook als e-book verkrijgbaar

Margalith Kleijwegt vertelt hoe verschillende generaties binnen haar familie omgaan met de Joodse identiteit. Haar moeder, documentairemaakster Netty Rosenfeld, werd Joods opgevoed, had ondergedoken gezeten en worstelde met haar beladen verleden. De oorlog had ze "van zich afgevochten", het Joods-zijn beschouwde zij vooral als een last. Voor Kleijwegt was die gespleten houding ingewikkeld. Ze voelde de zwaarte van dat verleden, haar eeuwige gevecht met het jodendom, en wist niet altijd hoe daarop te reageren. "Mam, mag ik mijn keppeltje al op?", vroeg haar achtjarige zoon lang voordat de sederavond zou beginnen. Zo’n blijmoedige associatie met het jodendom verraste en ontroerde Kleijwegt.
Diezelfde onbekommerde houding zag ze bij de kinderen van haar broer, en bij de kleinkinderen van haar neef Jaap, die in de oorlog als klein jongetje ondergedoken had gezeten. Geen ongemak meer, maar trots. Kleijwegt vertelt in een intiem familieverhaal hoe drie generaties met dat verleden, "die shit van jullie", omgaan.

Margalith Kleijwegt (1951), dochter van radio- en televisieprogrammamaakster Netty Rosenfeld (1921-2001) en journalist en presentator Arie Kleijwegt (1921-2001), werkte jaren voor Vrij Nederland en schrijft nu voor Trouw, De Groene Amsterdammer en Linda. Ze publiceerde toonaangevende verhalen over onderwijs, opvoeding en de multiculturele samenleving. In 2005 verscheen Onzichtbare ouders. Het boek werd een bestseller en is in het Duits vertaald. In 2010 verscheen Sofia, verhaal van een verboden liefde, over een Marokkaans meisje dat verliefd wordt op een Nederlandse man. In 2011 verscheen Terug naar Oude Pekela, over het vermeende zedenschandaal aldaar eind jaren tachtig. Samen met Max van Weezel z.l. schreef Kleijwegt Op tv of roemloos ten onder en in 2014 publiceerde ze Familie is alles, onzichtbare ouders tien jaar later.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.