Lezing: Sol LeWitt - kunstenaar van het idee

Gepubliceerd op: 16 november 2023

Kunsthistoricus Aldwin Kroeze geeft op zaterdag 18 november een lezing over beeldend kunstenaar Sol LeWitt. Diens werk staat centraal in een overzichtstentoonstelling in het Joods Museum in Amsterdam.

Je hoeft geen kunst te maken om kunstenaar te zijn: "een kunstzinnig idee is al kunst op zichzelf", het zijn gevleugelde woorden van de Amerikaans-Joodse beeldhouwer, schilder en tekenaar Sol LeWitt. In deze lezing, die aansluit bij de tentoonstelling in het Joods Museum te Amsterdam, gaat Aldwin Kroeze, verbonden aan de Vrije Academie, uitgebreid in op het leven en werk van deze bijzondere grondlegger van Conceptual Art.

Muurtekeningen
In deze kunstvorm uit de jaren zestig van de vorige eeuw is het concept het belangrijkste onderdeel. Dat bewees LeWitt onder meer met zijn bekende Wall Drawings. De Amerikaan beschreef de tekeningen tot in detail maar liet de uitvoering aan anderen over. Het concept lag dus bij de kunstenaar en het daadwerkelijke kunstwerk werd gemaakt door anderen.

Enkele van deze imposante muurtekeningen zijn te zien op de tentoonstelling, gemaakt door studenten. Daarnaast zijn er sculpturen te zien, archiefmateriaal, en er is aandacht voor de Joodse achtergrond van de kunstenaar.

Kroeze laat je in zijn voordracht met andere ogen kijken naar LeWitts werk. Zijn lezing vindt plaats in het Joods Museum. Kaarten kun je bestellen via de website van de Vrije Academie.
Deelname kost 18,50 euro exclusief een toegangskaartje voor het museum.

Beeld: Istolethetv, via Wikimedia Commons CC BY 2.0

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.