Boekennieuws

Van alles over Joodse schrijvers, boeken, boekpresentaties en ander nieuws uit de wereld van het boek

Gepubliceerd op: 31 maart 2022

Lezende vrouw (1874) - Aimé-Jules Dalou (1838-1902). Dit bronzen beeld werd door Johanna en Ludovic Lawrence geschonken aan het Israel Museum in Jeruzalem, ter nagedachtenis aan de Israëlische ontwerpster en museumcurator Elisheva Cohen (1911-1989)

Rouw als levenskunst

Bronia Davidson

Harderwijk: Wedding Nederland , 2022
Aantal blz.: 128
ISBN: 9789493230705

Bronia Davidson (1937) verliest in 2017 haar geliefde echtgenoot na bijna zestig jaar huwelijk. In Rouw als levenskunst neemt ze de lezer mee in haar rouwproces. Ze vertelt hoe zij en haar man Hans zoveel jaar in liefdevolle harmonie samenleefden, elkaar waardeerden, respecteerden en aanvulden. De echo van hun jeugd is te horen in het boek: Bronia vluchtte als Pools-Joods kind vanuit Polen via Siberië naar Samarkand (Oezbekistan) en haar man was als zevenjarig kind met zijn moeder, oudere zus en twee jongere broers geïnterneerd in verschillende Jappenkampen.

Psychotherapeut en gezondheidszorgpsycholoog Bronia Davidson-Rosenblatt (1937) schreef verschillende boeken waarin haar eigen achtergrond als Pools-Joodse vluchteling aan de orde komt.

Ondergedoken als Anne Frank
Verhalen van Joodse kinderen in de Tweede Wereldoorlog

Marcel Prins, Peter Henk Steenhuis

Amsterdam: Uitgeverij Van Oorschot, 2020
Aantal blz.: 184
ISBN: 9789028205529

Ook als e-book verkrijgbaar

Het bekendste onderduikverhaal is dat van Anne Frank. Maar er zijn natuurlijk veel meer kinderen die ondergedoken hebben gezeten. In dit boek vertellen veertien van hen hun onderduikverhaal. Hoe is het om niet de vrijheid te hebben om te zijn wie je bent, te geloven wat je wilt? Om niet de vrijheid te hebben te kunnen zeggen wat je wilt? Eruit te zien zoals je wilt, te kunnen gaan en staan waar je wilt? De onderduik was een ‘snelkookpan’ voor emoties en ervaringen, angst, haat, liefde, verraad, onbaatzuchtigheid. Allemaal thema’s die ook nu aanspreken.

Ondergedoken als Anne Frank verscheen voor het eerst in 2011, waarna Duitse, Engelse en Spaanse vertalingen volgden. De Amerikaanse uitgave kreeg lovende kritieken en werd met ruim 100.000 verkochte exemplaren een bestseller. Ondergedoken als Anne Frank is voorzien van QR-codes, zodat elke gebruiker makkelijk van boek naar filmpjes, documentatie en foto’s van de onderduikers kan switchen. 

Marcel Prins (1962) is documentairemaker en cameraman. Naast zijn werk als filmmaker schreef hij Andere Achterhuizen (2010). Het jeugdboek Ondergedoken als Anne Frank werd vertaald vertaald in het Duits, Engels en Spaans.

De grote Kalanag
Hoe Hitlers goochelaar zijn verleden liet verdwijnen en de wereld veroverde

Malte Herwig

Hollands Diep, 2022
Aantal blz.: 352
ISBN: 9789048863068

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Davida van Dijke
Oorsponkelijke titel: Der große Kalanag

Kalanag, geboren als Helmut Schreiber, was de bekendste en grootste ster van naoorlogs Duitsland. Als goochelaar genoot hij van internationale bekendheid in de jaren vijftig. Het publiek was altijd onder de indruk van zijn briljante, buitensporige en exotische shows. Maar Kalanags grootste truc was het laten verdwijnen van zijn dubieuze naziverleden. Als filmproducent en voorzitter van de Magische Zirkel had hij nauwe banden met nazikopstukken als Hitler en Goebbels. Kalanag zette zich ook in voor het nationaalsocialisme door het produceren van de enige antisemitische musical uit het nazitijdperk en het beïnvloeden van het politiek conformisme van Duitse goochelaars. Gebaseerd op diepte-interviews en intensief onderzoek beschrijft Malte Herwig het complexe leven van een man die de vele tegenstellingen belichaamde van Duitsland tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.

Malte Herwig (1972) is een bekroond schrijver en journalist, werkzaam voor Duits- en Engelstalige media, zoals Der Spiegel, The New York Times en de BBC. Herwig schreef internationale bestsellers zoals Post-War Lies: Germany and Hitler's Long Shadow (Scribe Publications, 2014) en The Woman Who Says No (Greystone Books, 2016) en de kritische biografie over Nobelprijs-winnaar Peter Handke (2020). Zijn podcast Faking Hitler over de vervalste dagboeken van Hitler werd nummer 1 op Apple podcasts in Duitsland. Hij heeft zijn doctoraat behaald aan University of Oxford en is gasthoogleraar geweest op Harvard University en University of London.

De verhalenbundel Sea, Sex en Witlof van Michelle van der Kind verscheen eind januari en heeft inmiddels behoorlijk de aandacht getrokken. Op het online literair platform Hard//hoofd verscheen een verhaal uit de bundel, en op Literair Nederland verscheen een recensie. "Van der Kind weet door middel van achteloos geschetste alledaagse scènes een beklemmende sfeer op te roepen. Toch klopt er ergens iets niet, maar leg daar maar eens de vinger op."

OP 24 maart werd bij het NIOD het boek Adolf Hitler. De beeldbiografie gepresenteerd. Het laat zien hoe het naziregime op geraffineerde wijze gebruik maakte van foto's en ander beeldmateriaal om Hitlers populariteit te vergroten en de Führer-mythe te creëren. Naast professionele fotografen legden ook amateurfotografen de charismatische Führer vast en versterkten zo zijn zorgvuldig opgebouwde imago.

Op zondag 27 maart waren de schrijvers, historici Erik Somers en René Kok, beide verbonden aan het NIOD, te gast bij OVT en selecteerden speciaal voor dat programma een aantal sleutelbeelden uit hun boek, die ze in de uitzending komen ontcijferen.
De uitzending is online terug te luisteren.

Opeens is het zover: de Boekenweek, het jaarlijkse leesfeest. Dit jaar vindt het evenement plaats van 9 tot en met 18 april. Op tal van manieren wordt het jaarthema Eerste liefde belicht. Boeken- en lezerswebsite  Hebban maakte een fraaie pagina waarop veel informatie te vinden is. Minder leuk is het bericht van de NS dat er dit jaar geen vrijreizendag zal zijn met Boekenweekgeschenk 2022. 

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.