Boekennieuws

Van alles over Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, boekpresentaties en ander nieuws uit boekenland.

Gepubliceerd op: 12 januari 2022

Girl Reading (1915) van de Amerikaanse beeldend kunstenaar Coles Phillips (1880-1927). llustratie voor de cover van Good Housekeeping Magazine.
In de eerste twee decennia van de twintigste eeuw vond er een grote omslag plaats in de manier waarop kunstenaars Amerikaanse vrouwen in tijdschriften en andere media afbeeldden. De geïdealiseerde lieftallige meisjes in romantische robes maakten plaats voor afbeeldingen van modern geklede, actieve jonge vrouwen. Coles Phillips was een van de eerste illustratoren die zich aan dit nieuwe beeld waagde.

Het nationaalsocialisme als rancuneleer

Menno ter Braak

Amsterdam: Uitgeverij Prometheus, 2021
Aantal blz.: 64
ISBN: 9789044650891

Ook als e-book verkrijgbaar

Het nationaalsocialisme als rancuneleer is een van de bekendste essays van Menno ter Braak (1902-1940), waarin hij vlijmscherp de ware aard van het nationaalsocialisme blootlegt.

Onze democratie is gericht op gelijke rechten voor iedereen, terwijl dat in de praktijk onhaalbaar is, maar juist dit principe leidt tot maatschappelijke spanning en rancune. Ter Braak ziet rancune als een van "de meest essentiële verschijnselen van onze cultuur" en als een voedingsbodem voor populistische bewegingen.

Bas Heijne schreef voor deze uitgave een inleidend essay dat laat zien hoe actueel het essay van Ter Braak nog altijd is: ook in de 21ste eeuw worden gevoelens van rancune en wrok genadeloos politiek ingezet.

Menno ter Braak (1902 -1940) was een gezaghebbend Nederlands schrijver, essayist, cultuur- en literatuurcriticus.

Volgens Fran

Fran Lebowitz

Amsterdam : Uitgeverij Podium, 2021
Aantal blz.: 288
ISBN: 9789463810975

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Irving Padoen
Oorsponkelijke titel: The Fran Lebowitz Reader

Ineens was daar begin dit jaar de Netflix-serie Pretend It's a City, waarin Martin Scorsese schrijver en goede vriendin Fran Lebowitz interviewt over haar stad New York en over al het andere dat haar dagelijks bezighoudt. Ook in Nederland viel men in groten getale voor de ontzettend geestige en tegendraadse Lebowitz. Van scherpe opvattingen over toerisme en gentrificatie in New York tot het belang van boeken en literatuur (haar beroemde quote "Think before you speak. Read before you think" hangt aan een ontelbaar aantal bibliotheekmuren), Lebowitz heeft vrijwel overal een mening over en weet deze op haar geheel eigen witty wijze te verwoorden. Begin jaren zeventig kreeg Lebowitz als jonge schrijver een vaste column in Interview, het tijdschrift dat Andy Warhol opzette. In de jaren tachtig bracht ze de essaybundels en bestsellers Metropolitan Life en Social Studies uit. Sindsdien worstelt ze met haar inmiddels befaamde writer's block en heeft ze, op een kinderboek na, geen boeken meer uitgebracht.

Fran Lebowitz (1950) is een schrijver, acteur en stijlicoon. Ze heeft columns geschreven voor onder andere Interview Magazine en Vanity Fair en is een graag geziene gast bij de Amerikaanse talkshows. Lebowitz woont in New York.

Annette, een heldinnenepos

Anne Weber

Amsterdam: Uitgeverij Orlando, 2022
Aantal blz.: 224
ISBN: 9789083146867

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Anne Folkertsma
Oorsponkelijke titel: Annette, Ein heldinnenepos

Anne Weber vertelt het indrukwekkende levensverhaal van Anne Beaumanoir in een briljant biografisch heldinnenepos, dat in 2020 werd bekroond met de Deutscher Buchpreis.
Wat een leven! Geboren in 1923 in Bretagne, opgegroeid in een eenvoudig milieu, op jonge leeftijd al lid van het communistische verzet en redster van twee Joodse jongeren waarvoor ze de Yad Vashem onderscheiding ‘Rechtvaardige onder de Volkeren’ ontving. Na de oorlog werkte ze als neurofysioloog in Marseille en werd in 1959 tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld vanwege haar betrokkenheid bij de Algerijnse onafhankelijkheidsbeweging. Ze wist te ontsnappen en kwam via Tunis in Algerije terecht, waar ze een functie kreeg bij het ministerie van Volksgezondheid. In 1965 werd de regering van Ahmed Ben Bella omvergeworpen en Beaumanoir zocht de veiligheid op in Zwitserland. Daar kwam ze aan het hoofd te staan van de afdeling neurofysiologie van het ziekenhuis van de Universiteit van Genève.
Anne Beaumanoir, inmiddels ruim 98 jaar, is tot op de dag van vandaag voor jongeren én volwassenen het levend voorbeeld van het belang van rebellie.

Anne Weber (1964) is een Duits-Franse schrijfster en vertaalster. Sinds 1983 woont Anne Weber in Parijs. Ze studeerde in Parijs en werkte voor verschillende uitgevers. 

Op de website van Leiden Sleutelstad het artikel Nieuw boek over de moord op de Leidse Joodse weeskinderen in 1943 over het boek Machseh Lajesoumim dat in deze nieuwsbrief wordt genoemd. Op de website ook een audiogesprek over de totstandkoming van het boek.


De cultuurredacties van het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant organiseren het online voorleesfestival Stukgelezen. Het gaat om fragmenten van boeken die je keer op keer herleest. De komende tijd verzamelen de cultuurredacties zoveel mogelijk van zulke fragmenten en boektitels. Hoe je kunt deelnemen en wat er vervolgens op het festival met de bijdrage gebeurt, lees je in de Leeuwarder Courant of het Dagblad van het Noorden.

Ook als je niet in het noorden van het land woont kun je meedoen!

De afgelopen week was er ophef over de de dwergen die Gringott's Wizarding Bank drijven. Volgens de Amerikaanse comedian van Joodse komaf Jon Stewart is de wijze waarop ze in beeld worden gebracht onmiskenbaar gekleurd door jodenhaat. Daarover zijn de meningen verdeeld, zegt het Times of Israel artikel Jewish groups defend J.K. Rowling over claim ‘Harry Potter’ goblins antisemitic.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.