Boeken en ander nieuws voor lezers en boekenwurmen

Recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, boekpresentaties en ander nieuws uit

Gepubliceerd op: 18 november 2021

Gelukkiger, wat er ook gebeurt
Hoe je (juist) ook in moeilijke tijden plezier en betekenis kunt vinden

Tal Ben-Shahar

Amsterdam: Uitgeverij Volt, 2021
Aantal blz.: 224
ISBN: 9789021436678

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Marthe Philipse
Oorsponkelijke titel: Happier. No Matter What

Als de wereld op zijn kop staat en de toekomst onzeker is, is het dan wel mogelijk om geluk te vinden? Geluksexpert Tal Ben-Shahar zegt ondubbelzinnig: Ja!

In Gelukkiger, wat er ook gebeurt geeft Ben-Shahar de lezers een toolkit om geluk en zingeving te blijven vinden aan de hand van de door hem aan Harvard ontwikkelde sfire-methode, gericht op de vijf sleutelgebieden van geluk:

Spiritueel Leven we bewust?

Fysiek Zorgen we voor ons lichaam?

Intellectueel Worden we uitgedaagd in onze nieuwsgierigheid?

Relationeel Koesteren we de verbindingen die ons energie geven?

Emotioneel Worden onze gevoelens erkend en zijn we in balans?

Door onszelf op elk van deze gebieden te toetsen krijgen we inzicht in ons ‘basisgeluk’ en leren we de veerkracht op te bouwen die nodig is om alle ups en downs van het leven te doorstaan, wat er ook gebeurt.

Tal Ben-Shahar (1970) is een van ’s werelds meest vooraanstaande professoren op het gebied van geluk, positieve psychologie en leiderschap. Zijn zesdelige collegereeks over geluk in uitdagende tijden, die hij in 2020 aan het begin van de coronacrisis ontwikkelde, is de populairste ooit in de geschiedenis van Harvard.

Verdraaide tijd

Wlodzimierz Odojewski

Amsterdam: Querido, 2021
Aantal blz.: 160
ISBN: 9789021423395

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Charlotte Pothuizen
Oorsponkelijke titel: Czas odwrócony

Warschau, 1962. Als Konradius op een dag thuiskomt van zijn werk in de bibliotheek, spreekt een jonge vrouw hem aan en overhandigt hem een brief. Ze lijkt sprekend op de mooie Małgorzata uit het verzet tegen de Duitse bezetting. Maar hoe kan ze in bijna twintig jaar tijd niet ouder geworden zijn? Stukje bij beetje ontrafelt Konradius het verleden en komen herinneringen boven. Hoe hij een geheime opdracht van haar kreeg, hoe hij die uitvoerde en hoe fataal het met de verzetsgroep afliep. Werden ze verraden? Was het zijn schuld? Geeft zij hem nu misschien een nieuwe kans?

Een spannende zoektocht naar gebeurtenissen in het verleden en tegelijk een reis door het geheugen. Want waar houdt de herinnering op en begint het zelfbedrog, de droom, de verbeelding?

Włodimierz Odojewski (Polen, 1930-2016) schreef talrijke romans, verhalen, theaterstukken en gedichten. Hij ontving veel literaire prijzen. In 1971 emigreerde hij naar Parijs, vervolgens naar München, om in 1989 terug te keren naar Polen. Een zomer in Venetië werd lovend ontvangen in Nederland.

De Weimarrepubliek
Over de kwetsbaarheid van de democratie

Patrick Dassen

Amsterdam: Uitgeverij G.A. van Oorschot, 2021
Aantal blz.: 768
ISBN: 9789028213012

Ook als e-book verkrijgbaar

De Weimarrepubliek was de eerste democratie op Duitse bodem. Zij werd in 1918 geboren onder een weinig gelukkig gesternte, aan het einde van een verloren oorlog en te midden van een revolutie, en ging in 1933 ten onder toen Hitler aan de macht kwam. Toch was de Weimarrepubliek niet gedoemd en was zij veel meer dan een voorspel tot het Derde Rijk. Ze staat ook voor de emancipatie van de vrouw en de Joden, voor een moderne verzorgingsstaat, het Bauhaus, de Dreigroschenoper en de boeken van Alfred Döblin en Thomas Mann. In dit boek wordt de Weimarrepubliek nu eens niet benaderd als een republiek zonder republikeinen, maar als een staat met grote veerkracht en potentie. Overtuigde democraten waren bereid de Weimarrepubliek te verdedigen en Hitlers NSDAP was bij de verkiezingen in 1928 niet meer dan een marginale partij. Op unieke wijze beschrijft Patrick Dassen de Weimarrepubliek van binnenuit, met behulp van dagboeken, brieven en de zogenaamde 'Abelpapers', korte autobiografieën die een bijzondere inkijk geven in de ‘ziel’ van vroege leden van de NSDAP – gewone mensen die levendige verhalen schreven over gekrenkte nationale trots, maar ook over de hoop op een herboren Duitsland waarin iedereen gelijk was. Zo beantwoordt Dassen de vraag wat de Weimarrepubliek kwetsbaar maakte, waarom zij ten onder ging - en welke lessen ze ons te bieden heeft.

Patrick Dassen promoveerde op het werk van Max Weber in zijn politieke en intellectuele Duitse context: De onttovering van de wereld. Max Weber en het probleem van de moderniteit in Duitsland, 1890 - 1920 (1999), dat ook uitgegeven werd door Van Oorschot. Hij werkte bij het Duitsland Instituut in Amsterdam en aan de universiteiten van Groningen en Amsterdam. Sinds 2004 doceert hij aan de Universiteit Leiden.

  • Een paar weken geleden verscheen De pijlers van de beschaving, het tweede deel in de beeldverhalenreeks rondom Sapiens, waarin Yuval Noah Harari ons op een toegankelijke en humoristische manier meeneemt in de geschiedenis van de mensheid. In een interviewfilmpje van uitgeverij Thomas Rap vertelt hij je zelf over zijn nieuwste boek.
  • Uitgeverij Balans heeft De wereld van Etty Hillesum in de maak. Het belooft een prachtig boek te worden.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.