Boekennieuws
Boeken, nieuwtjes en andere leesbaarheden uit de wereld van het boek
Gepubliceerd op: 12 mei 2022
Vrijgevochten keizersdochter
Rosita Steenbeek
Amsterdam: Prometheus, 2022
Aantal blz.: 320
ISBN: 9789044635928
Ook als e-book verkrijgbaar
Julia is het enige kind van keizer Augustus. Ze zegt wat ze denkt, houdt van provoceren, maakt verre reizen en frequenteert een literaire kring van geestverwanten die moeten aanzien hoe de Republiek een keizerlijk regime wordt. Een van hen is haar grote liefde Iullus Antonius. In deze kring worden subversieve teksten geschreven en snode plannen gesmeed, waarin Julia gevaarlijk wordt meegesleept. Rosita Steenbeek gaat op zoek naar deze omstreden en vergeten keizersdochter en wekt haar tot leven, geholpen door gedegen historisch onderzoek, de poëzie van Julia’s tijdgenoten, en door plekken uit haar leven te bezoeken, waar de geschiedenis aanraakbaar wordt. In deze schitterende historische roman rijst een temperamentvolle vrouw op die haar eigen keuzes maakt, gedwarsboomd door haar vader, die haar dwingt tot huwelijken die passen in zijn politieke strategie.
Rosita Steenbeek (1957) schreef succesvolle romans als De laatste vrouw, Schimmenrijk, Intensive Care, Ander licht en Rose, een familie in oorlogstijd. Ook schrijft ze over Rome, de stad waar ze woont en waar Julia, het onderwerp van haar nieuwe boek, in 39 voor de gangbare jaartelling werd geboren.
Het leven van een verzetsvrouw
Jessica van Geel
Amsterdam: Thomas Rap, 2022
Aantal blz.: 320
ISBN: 9789400408739
Ook als e-book verkrijgbaar
Jessica van Geel (1973) is cultuurhistoricus en werkte als journalist bij NRC Handelsblad. In 2018 verscheen van haar hand I love you, Rietveld, dat lovend werd ontvangen.
Toen Jessica van Geel een paar jaar geleden een biografie schreef over Truus Schröder, de bewoonster van het Rietveld Schröderhuis, kwam ze in een paar brieven buurmeisje Truus van Lier tegen, "het meisje met de vergeet-mij-niet-ogen." Na de oorlog berichtte mevrouw Schröder verontrust: "Weet je wat Truus tijdens de oorlog heeft gedaan? Heb je gehoord wat er met haar is gebeurd?" Truus van Lier.
Het leven van een verzetsvrouw is het opzienbarende verhaal van een door de Duitsers geliquideerde verzetsheldin, een verhaal dat moet worden verteld om de onzichtbare dappere vrouwen uit de oorlog nooit te vergeten.
Schetsen van wat er gebeurde met de Groninger Joodsche gemeenschap in en na de Tweede Wereldoorlog
Ron van Hasselt
Soesterberg : Uitgeverij Aspekt, 2022
Aantal blz.: 456
ISBN: 9789464622522
In het begin ging het langzaam. Stapje voor stapje verloren ze hun rechten en hun bewegingsvrijheid. Daarna stortte de rest van hun wereld steeds sneller in. Van gerespecteerde burgers werden ze tot uitschot verklaard, hun bezit werd geroofd, gezinnen werden uiteengerukt en ze werden gedwongen huis en haard te verlaten. Dat was nog allemaal in Nederland. De échte hel moest toen nog komen. De overlevenden vierden voorzichtig de gewonnen oorlog, over de verloren oorlog werd vooral gezwegen. Vanwege de familieleden die nooit meer terugkwamen, de omgekomen vrienden en bekenden en de weggevoerde buurtgenoten was hun stad onherstelbaar beschadigd.
Ruim driekwart eeuw na dato onderzochten vrijwel alle gemeentes hun rol ‘in de oorlog’. Er verschenen rapporten. Ron van Hasselt werkte mee aan zo’n rapport. In dit boek gaat hij verder en schetst in een aantal persoonlijke verhalen wat er met de Joodse gemeenschap in Groningen gebeurde. "Elke Groninger hoort deze verhalen te kennen. Ze maken deel uit van de zwarte bladzijden van de stad."
Ron van Hasselt (1947) is psycholoog en publicist. Na zijn pensionering als directeur van een communicatieadviesbureau schreef hij een aantal boeken over het lot van zijn familie in de Tweede Wereldoorlog.
Van schoolmeisje tot verzetsvrouw
Kees van Domselaar, Michiel van Diggelen
Utrecht: Uitgeverij IJzer, 2022
Aantal blz.: 95
ISBN: 9789086842520
In het najaar van 1943 werd Truus van Lier (1921-1943) in concentratiekamp Sachsenhausen gefusilleerd. Zij nam al vroeg deel aan het verzet tegen de Duitse overheersing. Wat dreef haar, welke noodlottigheden bepaalden haar korte leven? De auteurs schetsen het levensverhaal van deze Utrechtse verzetsvrouw. Truus van Lier groeide op in een liberaal Joods milieu, volgde een gymnasiumopleiding en studeerde rechtswetenschappen. Ze raakte als student meer en meer betrokken bij het verzet.
Kees van Domselaar (1954) is dichter en publicist. In 2019 verscheen zijn derde gedichtenbundel bij uitgeverij De Arbeiderspers, getiteld De stille fanfare. Hij was lange tijd als docent Nederlands en plaatsvervangend rector verbonden aan het Christelijk Lyceum Zeist.
Michiel van Diggelen (1957) is leraar economie, publicist en romancier. In 2013 verscheen zijn omvangrijke biografie van de schrijver Ab Visser.