Boekennieuws

Boeken, nieuwtjes en andere leesbaarheden uit de wereld van het boek

Gepubliceerd op: 12 mei 2022

Bookshop: Hebrew Books, Holy Day Books een werk van Ben Shahn uit 1953.

Benjamin (Ben) Shahn (1898-1969) emigreerde in 1906 met zijn familie vanuit Kaunas, Litouwen, naar New York City. Daar werkte hij van 1913 tot 1917 als leerling lithograaf terwijl hij 's avonds naar de middelbare school ging. Later studeerde hij aan New York University, het City College of New York en de National Academy of Design in New York. Tijdens reizen naar Europa in 1925 en 1927 kwam hij in contact met de grote meesters van de Oude Wereld. 
Shahns werk werd allengs meer en meer sociaal geëngageerd. In 1933 schreef Shahn zich in voor het New York City Public Works Art Project en maakte een serie werken over het tijdperk van de drooglegging, verder werkte hij als kunstenaar/fotograaf voor de Farm Security Administration. Samen met zijn vrouw Bernarda Brysen vervaardigde hij in 1938 een reeks panelen voor de lobby van het Bronx postkantoor in New York die tezamen een panorama vormen van het Amerikaanse leven. Vanaf het midden van de jaren vijftig werd zijn werk meer beschouwend.

Julia
Vrijgevochten keizersdochter

Rosita Steenbeek

Amsterdam: Prometheus, 2022
Aantal blz.: 320
ISBN: 9789044635928

Ook als e-book verkrijgbaar

Julia is het enige kind van keizer Augustus. Ze zegt wat ze denkt, houdt van provoceren, maakt verre reizen en frequenteert een literaire kring van geestverwanten die moeten aanzien hoe de Republiek een keizerlijk regime wordt. Een van hen is haar grote liefde Iullus Antonius. In deze kring worden subversieve teksten geschreven en snode plannen gesmeed, waarin Julia gevaarlijk wordt meegesleept. Rosita Steenbeek gaat op zoek naar deze omstreden en vergeten keizersdochter en wekt haar tot leven, geholpen door gedegen historisch onderzoek, de poëzie van Julia’s tijdgenoten, en door plekken uit haar leven te bezoeken, waar de geschiedenis aanraakbaar wordt. In deze schitterende historische roman rijst een temperamentvolle vrouw op die haar eigen keuzes maakt, gedwarsboomd door haar vader, die haar dwingt tot huwelijken die passen in zijn politieke strategie.

Rosita Steenbeek (1957) schreef succesvolle romans als De laatste vrouw, Schimmenrijk, Intensive Care, Ander licht en Rose, een familie in oorlogstijd. Ook schrijft ze over Rome, de stad waar ze woont en waar Julia, het onderwerp van haar nieuwe boek, in 39 voor de gangbare jaartelling werd geboren.

Truus van Lier
Het leven van een verzetsvrouw

Jessica van Geel

Amsterdam: Thomas Rap, 2022
Aantal blz.: 320
ISBN: 9789400408739

Ook als e-book verkrijgbaar

Jessica van Geel (1973) is cultuurhistoricus en werkte als journalist bij NRC Handelsblad. In 2018 verscheen van haar hand I love you, Rietveld, dat lovend werd ontvangen.

Toen Jessica van Geel een paar jaar geleden een biografie schreef over Truus Schröder, de bewoonster van het Rietveld Schröderhuis, kwam ze in een paar brieven buurmeisje Truus van Lier tegen, "het meisje met de vergeet-mij-niet-ogen." Na de oorlog berichtte mevrouw Schröder verontrust: "Weet je wat Truus tijdens de oorlog heeft gedaan? Heb je gehoord wat er met haar is gebeurd?" Truus van Lier.
Het leven van een verzetsvrouw
is het opzienbarende verhaal van een door de Duitsers geliquideerde verzetsheldin, een verhaal dat moet worden verteld om de onzichtbare dappere vrouwen uit de oorlog nooit te vergeten.

Uitgesloten
Schetsen van wat er gebeurde met de Groninger Joodsche gemeenschap in en na de Tweede Wereldoorlog

Ron van Hasselt

Soesterberg : Uitgeverij Aspekt, 2022
Aantal blz.: 456
ISBN: 9789464622522

In het begin ging het langzaam. Stapje voor stapje verloren ze hun rechten en hun bewegingsvrijheid. Daarna stortte de rest van hun wereld steeds sneller in. Van gerespecteerde burgers werden ze tot uitschot verklaard, hun bezit werd geroofd, gezinnen werden uiteengerukt en ze werden gedwongen huis en haard te verlaten. Dat was nog allemaal in Nederland. De échte hel moest toen nog komen. De overlevenden vierden voorzichtig de gewonnen oorlog, over de verloren oorlog werd vooral gezwegen. Vanwege de familieleden die nooit meer terugkwamen, de omgekomen vrienden en bekenden en de weggevoerde buurtgenoten was hun stad onherstelbaar beschadigd.
Ruim driekwart eeuw na dato onderzochten vrijwel alle gemeentes hun rol ‘in de oorlog’. Er verschenen rapporten. Ron van Hasselt werkte mee aan zo’n rapport. In dit boek gaat hij verder en schetst in een aantal persoonlijke verhalen wat er met de Joodse gemeenschap in Groningen gebeurde. "Elke Groninger hoort deze verhalen te kennen. Ze maken deel uit van de zwarte bladzijden van de stad."

Ron van Hasselt (1947) is psycholoog en publicist. Na zijn pensionering als directeur van een communicatieadviesbureau schreef hij een aantal boeken over het lot van zijn familie in de Tweede Wereldoorlog. 

Truus van Lier
Van schoolmeisje tot verzetsvrouw

Kees van Domselaar, Michiel van Diggelen

Utrecht: Uitgeverij IJzer, 2022
Aantal blz.: 95
ISBN: 9789086842520

In het najaar van 1943 werd Truus van Lier (1921-1943) in concentratiekamp Sachsenhausen gefusilleerd. Zij nam al vroeg deel aan het verzet tegen de Duitse overheersing. Wat dreef haar, welke noodlottigheden bepaalden haar korte leven? De auteurs schetsen het levensverhaal van deze Utrechtse verzetsvrouw. Truus van Lier groeide op in een liberaal Joods milieu, volgde een gymnasiumopleiding en studeerde rechtswetenschappen. Ze raakte als student meer en meer betrokken bij het verzet.

Kees van Domselaar (1954) is dichter en publicist. In 2019 verscheen zijn derde gedichtenbundel bij uitgeverij De Arbeiderspers, getiteld De stille fanfare. Hij was lange tijd als docent Nederlands en plaatsvervangend rector verbonden aan het Christelijk Lyceum Zeist.
Michiel van Diggelen (1957) is leraar economie, publicist en romancier. In 2013 verscheen zijn omvangrijke biografie van de schrijver Ab Visser.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.