Makers van ‘SS-documentaire’ vervangen webpagina na berichtgeving op Jonet.nl

Gepubliceerd op: 11 februari 2021

De makers van een documentaireproject waarin een gezicht wordt gegeven aan Nederlandse SS’ers hebben hun projectpagina bij productiehuis MediaLuna na berichtgeving op Jonet.nl aangepast. Dinsdag meldde deze site dat historicus Cees Kleijn en journalist Stijn Reurs momenteel werken aan een serie over foute Nederlanders die bij de NSB zaten of voor de SS werkten. In de serie worden zij geïnterviewd om te vertellen over hun trauma’s en belevenissen. Inmiddels is de titel van het project ‘Nationaal Verzwegen Trauma’ veranderd in ‘Hitlers Kindsoldaten’. De strekking ervan blijft echter nagenoeg hetzelfde. Het project wordt gemaakt in opdracht van AVROTROS.

Gruwelijke verhalen
Jonet.nl publiceerde dinsdag een artikel over het werk van Kleijn en Reurs. Die laatste zei eerder: “De eenzijdigheid van de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog die de naoorlogse generaties onderwezen hebben gekregen, heeft mij nooit bevallen.” Hij wil mede daarom de "gruwelijke verhalen" van Nederlandse SS’ers centraal stellen. Zijn interviews met deze mensen zouden volgens hem een "bescheiden tegenhanger van het Shoah-project van regisseur Steven Spielberg" moeten worden. Vorige week, op Holocaust Memorial Day, publiceerde Reurs in dagblad Trouw een voorverhaal, waarin hij een zoon van een Nederlandse Auschwitz-bewaker aan het woord liet.

Haakje
De documentaireserie, die bij productiehuis MediaLuna wordt gemaakt, vormde het haakje voor het Trouw-artikel. Daarvoor was een speciale projectpagina op de site van het bedrijf gemaakt met de kop ‘Een stil gezwegen en nationaal trauma’. Nathalie Toisuta is het hoofd van MediaLuna. Zij was in het verleden onder meer actief voor de goede doelen Simavi, KidsRights en War Child en werkte met BN’ners Marco Borsato en Trijntje Oosterhuis. Op de pagina vertelde ze het belangrijk te vinden "dat juist ook deze verhalen verteld moeten worden." Wel realiseerde ze zich dat het voor bepaalde mensen "moeilijk" en "lastig" zal zijn. "Misschien herkennen we onszelf zelfs in de verhalen en motieven", aldus producente.

Pagina vervangen
Na publicatie van het Jonet-artikel heeft het productiehuis de pagina aangepast en de redactie van Jonet.nl daarvan op de hoogte gesteld. Volgens de medewerkers was de informatie op de pagina, die maandag nog in de lucht was, inmiddels verouderd en heeft het project een andere insteek gekregen. Op de nieuwe webpagina wordt nu gesproken van "SS-kindsoldaten" die een gezicht zullen krijgen en dat ze "ontvoerd" zouden zijn door de nazi’s om te vechten voor de Waffen-SS. "Tevergeefs maakte zelfs de NSB hevig bezwaar tegen deze kidnapping. De Nederlandse jongens werden onder het mom van ‘voor wat, hoort wat’ door de SS geronseld. Sommigen, veelal Jeugdstormers, stonden te popelen om soldaat te worden, anderen wilden helemaal niet. Er waren jongens die huilden om naar hun moeders terug te kunnen keren."

Lees verder op Jonet.nl.

Item in samenwerking met Jonet.
Logo samenwerking 'Jonet'

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.