"Zwart, wit, whatever"

Paul Damen bezocht in het JHM de tentoonstelling Zijn Joden wit?

Gepubliceerd op: 27 mei 2021

Zijn Joden wit? Dat is de vraag die het Joods Historisch Museum zichzelf en ons stelt in een expositie die binnenkort opent in het kunstkabinet van het JHM. Er zijn uiteraard belangrijker vragen, zeker in het licht van de recente clash tussen Israël en Gaza. Maar juist daar bleek opnieuw hoe Joden zich tijdens de protesten tegen die mini-oorlog ongemakkelijk voelen bij diverse protestuitingen, omdat ze worden ingedeeld bij de onderdrukkers, bij het establishment. Je kan denken: so what, maar uit dat ongemak is niettemin deze hele expositie ontstaan.

De vraag naar Joodse witheid werd vorige zomer op Jonet.nl aangesneden in een column van oud-politica Hanneke Gelderblom met de titel ‘Zijn Joden wit?’, maar een eerder artikel van Gideon Querido van Frank in Vrij Nederland leidde tot deze expositie. Querido van Frank en Lievnath Faber zijn ook medeorganisatoren. Het heeft een uiterst diverse maar ook leerzame tentoonstelling opgeleverd, die vooral schoolklassen in het zo multiculturele Amsterdam zou moeten aanspreken.

Lees het vervolg van de recensie van de JHM-expositie Zijn Joden wit? op Jonet.nl.

Item in samenwerking met Jonet.

meer informatie: jonet.nl
Logo samenwerking 'Jonet'

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.