Isaac's Torah

A Novel

Gepubliceerd op: 10 november 2022

Isaac's Torah
A Novel

Angel Wagenstein

New York: Other Press, 2022
Aantal blz.: 320
ISBN: 9781635423716

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Elizabeth Frank en Deliana Simeonova

Een sage in vijf delen over de vriendelijke kleermaker Isaac Jacob Blumenfeld die opgroeit in Kolodetz, een stadje in de buurt van Lvov. In zijn jeugd hoorde het bij het Habsburgse Rijk en kwam vervolgens bij Polen, Sovjet-Unie, Duitsland en uiteindelijk opnieuw bij Rusland. Isaac Hij wordt door elk van zijn eerste drie moederlanden opgeroepen voor militaire dienst. Dan vallen de Duitsers binnen en Isaac, die zich voordoet als Pool, wordt naar een nazi-werkkamp gestuurd. Als hij zich per ongeluk als Jood bekendmaakt, belandt hij in een concentratiekamp, waarna de bevrijdende Sovjets hem verbannen naar Siberië.
Isaac overleeft de absurditeit en horror van Oost-Europa in de twintigste eeuw door te doen alsof hij een dwaas is. Als dit een oude Joodse kunst is, dan is Isaac een uitmuntend kunstenaar. Hij speelt zijn hele leven de nar, van zijn jeugd in Kolodetz tot de tijd dat hij als niet veroordeelde oorlogsmisdadiger in een Goelag in Siberië zit.

Onlosmakelijk verbonden met Isaacs leven en verhaal zijn de Jiddisje grappen en volksverhalen die iedereen in Kolodetz kende. Daarmee weet Isaac zich in twee wereldoorlogen, drie concentratiekampen en vijf moederlanden staande te houden, daarbij geholpen door de goede raadgevingen van zijn dierbare vriend Shmuel Ben David, rabbijn en voorzitter van de atheïstenclub in Kolodetz.

Angel Raymond Wagenstein (Vagenshtain) (1922) is een Bulgaarse scenarioschrijver en auteur. Wagenstein werd geboren in Plovdiv, Bulgarije, maar bracht zijn jeugd door in Frankrijk, waar zijn Sefardisch-Joodse familie om politieke redenen naartoe emigreerde. Wagenstein is een belangrijk figuur in de wederopleving van de Joodse cultuur in Bulgarije.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.