Seven and a Half Lessons about the Brain

Het menselijke brein is ons krachtigste orgaan, betoogt neurowetenschapper Lisa Feldman Barrett.

Gepubliceerd op: 3 december 2020

Seven and a Half Lessons about the Brain

Lisa Feldman Barrett

Boston, MA: Houghton Mifflin Harcourt, 2020
Aantal blz.: 192
ISBN: 9780358157144

Ook als e-book verkrijgbaar

Neurowetenschapper Lisa Feldman Barrett legt in zeven kort essays haarfijn uit hoe het zit. Ze vertelt over het brein in de evolutie en gaat in op de structuur van onze hersenen en waarom het belangrijk is om die te begrijpen. Onze hersenen hebben we primair om te zorgen dat we op de best mogelijke manier fysiek in leven blijven, dat we ermee kunnen denken komt op de tweede plaats.
Ze ontzenuwt wijdverbreide ideeën over de strijd tussen gedachten en emoties waaruit gedrag voortkomt en die tussen aanleg en aangeleerd (‘nature versus nurture’). Oorlog, armoede en verwaarlozing hebben een bijzonder ingrijpend effect op de hersenen van jonge kinderen, iets waar gedragswetenschappers grote zorgen over hebben.
Om haar betoog te verduidelijk gebruikt ze vergelijkingen met situaties die we allemaal kennen.
En vanzelfsprekend komt aan de orde wat het menselijke brein onderscheidt van dat van andere wezens, en wat ons tot mensen maakt.
Zeven lessen, en wat is dan de halve les uit de titel? ‘Your  Brain is not for Thinking.’

In het mannenblad GQ verscheen eind november een interview met de schrijfster onder de titel Your Brain Doesn't Work the Way You Think It Does.

Lisa Feldman Barrett (1963) heeft zich als neurowetenschapper gespecialiseerd in de studie van de menselijke emoties. Ze is als hoogleraar psychologie verbonden aan de Northeastern University in Boston.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.