Feinsteins erfenis

Gepubliceerd op: 3 juni 2021

Feinsteins erfenis

Harry Turksma

Amsterdam: Amphora Books, 2021
Aantal blz.: 180
ISBN: 9789064461309

In de verhalenbundel Feinsteins erfenis ontmoeten we een aantal fascinerende personages. In 'Eet goed' zit Naomi Silberstein, begenadigd violiste bovenin de Martinitoren en overdenkt haar lot. 'Een geschiewes' gaat over wat er na de oorlog gebeurde met de manufacturenwinkel van de Joodse Nico Messcher. Het verhaal 'Het opzienbarend gewelddadig einde van Wesley Fijndwerg' schildert de mentale aftakeling van een bekende psycholoog. 'Tien!' is een ontluisterend academisch avontuur met een bijrol voor de Griekse cultuurheld Theodorakis. De vaak noodlottige verhalen in Feinsteins erfenis ademen een sfeer van vervreemding. Het zijn meeslepende verhalen waarin een veelbelovend student eindigt als vuilnisman en een varken uitgroeit tot goeroe. Het titelverhaal, over opportunisme en de afrekening ervan, neemt de lezer mee naar het zomerse, corrupte Sicilië en toont de bedrieger bedrogen. 

Harry Turksma (Leeuwarden, 1953) studeerde Nederlands en filosofie aan de universiteit en volgde de monumentale richting aan de Kunstacademie, maar voltooide geen van deze opleidingen. Hij zwierf rond, was musicus, producer en kunsthandelaar. Verder nam hij drie cd's op met luisterliedjes. In Feinsteins erfenis creëert hij volgens de rijke Jiddisje verteltraditie een aan absurdisme grenzende werkelijkheid.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.