De Terugkeer van de Tasch

Gepubliceerd op: 4 februari 2021

De Terugkeer van de Tasch

Paula Ouwens Nagell-Gilin

Soest: Boekscout, 2020
Aantal blz.: 382
ISBN: 97894640383

Decennialang is de 'zwarte Tasch' bewaard in de hoop deze ooit aan de eigenaresse of haar familie te kunnen overhandigen. En nu, ruim zeventig jaar na dato, is het moment dan toch daar. In de Tasch bevinden zich onder andere brieven, foto's, krantenknipsels, bonnetjes, kwitanties, een broche, een gouden armbandje en een muntje in de voering. Een aanvulling op de vele hiaten in het verhaal over de zeer uitgebreide Joodse familie Van Dam.
Een familiegeschiedenis die in dit boek begint in 1857 en eindigt in 2016, met de overhandiging van de Tasch met inhoud. De gebeurtenissen spelen zich af in Dordrecht en Rotterdam, maar de lezer wordt ook meegevoerd naar Engeland ten tijde van de Industriële Revolutie en de stad Berlijn ten tijde van Bismarck en keizer Wilhelm II. Maar ook naar het Berlijn van Jaqcues van Dam, een welvarend antiquair die zich bewoog in de hoogste kringen van het toenmalige Duitse Rijk en het schopte tot hofleverancier.

De Terugkeer van de Tasch heeft een eigen website met veel achtergrondinformatie. Stolpersteine Dordrecht vertelt het feitelijke verhaal achter De Terugkeer van de Tasch vanuit een ander perspectief.Paula Ouwens Nagell-Gilin werd geboren in Den Haag en studeerde Culturele en Maatschappelijke Vorming in Rotterdam. Ze is lange tijd werkzaam geweest als projectmanager en fondsenwerver in de sector Zorg & Welzijn. Door haar huwelijk met Peter Ouwens Nagell kwam zij in aanraking met het Joodse milieu. In 2016 schreef Paula het levensverhaal op van haar schoonmoeder  Sara Ouwens Nagell-Van Dam. Dit levensverhaal inspireerde haar, na ingang van haar prepensioen, tot het schrijven van De Terugkeer van de Tasch, waarmee zij de herinnering aan de familie Van Dam voor altijd levend wil houden.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.