Boek: Felix Salten - Bambi

Een leven in het bos

Gepubliceerd op: 29 juni 2023

Bambi
Een leven in het bos

Felix Salten

Amsterdam: De Geus, 2023
Aantal blz.: 256
ISBN: 9789044549188
Vertaald door: Jet Quadekker
Oorsponkelijke titel: Bambi, Eine Lebensgeschichte aus dem Walde

Het beroemde boek Bambi. Een leven in het bos is opnieuw uitgegeven. Het oorspronkelijk Duitstalige boek werd geschreven door de Joodse auteur Felix Salten. De Nederlandse vertaling van deze uitgave is van Jet Quadekker. Arnon Grunberg schreef het voorwoord.

"Diep in het struikgewas werd hij geboren, in een van die kleine, verborgen kamertjes in het bos." Bambi. Een leven in het bos is een literaire klassieker uit 1923 over kwetsbaarheid, wreedheid en eenzaamheid. De jonge ree Bambi werd wereldberoemd door de tekenfilm van Walt Disney. Maar om een breed en vooral jong publiek te bereiken, maakte Disney het verhaal zoeter, vlakker en daarmee armer. De onderliggende thema's verdwenen uit het filmscript, waardoor het resultaat ver verwijderd was van Felix Saltens oorspronkelijke werk.

Onopvallend, diep verscholen in het kreupelhout komt Bambi ter wereld. Hij wordt door zijn moeder ingewijd in de geheimen en gevaren van het bos en het open veld. In de verte ziet hij de ongenaakbare, majestueuze en machtige koning (de Oude), maar hij komt er pas gaandeweg achter dat deze zijn vader is. Altijd is Hij, de mens, dreigend op de achtergrond aanwezig en in de loop van het verhaal komt Hij steeds dichterbij.

Eenzaamheid en dood
"Uiteindelijk gaat het boek over eenzaamheid en de dood", schrijft Grunberg in zijn voorwoord. "Salten weet die dood en de omgang ermee invoelbaar te maken, en doet daarbij niet onder voor bijvoorbeeld Tolstoi in De dood van Ivan Iljitsj. Zeker, Tolstois tekst is psychologisch gezien complexer, maar ik vermoed dat dergelijke complexiteit nooit Saltens bedoeling was geweest. En of complexiteit altijd wenselijk is, altijd een kwaliteitskenmerk is, is eveneens twijfelachtig."

Bambi heeft als thema’s onder meer onzekerheid, kritiek op assimilatie en het zoeken naar het beloofde land. Veel passages kunnen worden gelezen tegen de achtergrond van de pogroms onder de Joden. Deze vertaling van Jet Quadekker biedt de kans om dit krachtige en ontroerende verhaal opnieuw te ontdekken.

Bambi. Een leven in het bos is verschenen bij uitgeverij De Geus.
Prijs paperback: € 15,00.

Felix Salten is het pseudoniem van de Oostenrijks-Hongaarse auteur Siegmund Salzmann (1869-1945), Hij was het zesde kind in een Joods gezin en moest op zijn zestiende stoppen met het gymnasium omdat zijn vader failliet ging. Hij begon met het schrijven van gedichten en boekbesprekingen, die hij naar literaire tijdschriften stuurde. Vanaf 1889 gebruikte hij het pseudoniem Felix Salten en maakte naam als kunst- en theatercriticus in Wenen. Bambi, Eine Lebensgeschichte aus dem Walde schreef hij in 1923.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.