Kort nieuws van heinde en ver

Je wekelijkse knipseldienst met min of meer recente of opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

Gepubliceerd op: 9 december 2021

The New York Times heeft, na jaren van discussie, in augustus 2021 zijn stijlgids bijgewerkt en verkiest nu 'antisemitism' boven 'anti-Semitism'. Het behoud van koppelteken en hoofdletter 'S' impliceert dat er een rassencategorie 'Semiet' bestaat, waardoor de werkelijke betekenis van het woord ten aanzien van Joden wordt verdoezeld. 
Lees verder in Times of Israel Dropping hyphen, New York Times updates style guide to ‘antisemitism’.

Tien jaar is er gewerkt aan de documentaire Final Account van regisseur Luke Holland (1948-2020). Het is een verbijsterend document, waarin de laatste Duitsers aan het woord komen die nog iets kunnen vertellen over hun betrokkenheid bij het Derde Rijk en de Sjoa.
Volgens The Guardian lijkt Final Account een streep te zetten onder een periode in de geschiedenis die al zeer uitvoerig is onderzocht. 

Maar in meerdere huiveringwekkende opnames wordt duidelijk dat de ideeën die de kern vormden van de nazi-ideologie zelfs nu nog steeds springlevend zijn. Dit is niet het moment voor zelfgenoegzaamheid, lijkt de film te willen zeggen.
Lees meer in Jewish News: New film asks last living generation from Third Reich about their role in the Shoah.

Tablet Magazine schrijft over de even mysterieuze als controversiële oud-Hebreeuwse tekst Toledot Jesjoe, waarin een heel ander leven van de Nazarener "bastaard, zoon van een menstruant" wordt geschilderd dan wij kennen. Opvallend: de tekst is uiterst kritisch over Joden én christenen. Lees meer in Tablet Magazine The Jewish Jesus Story.

In 1906 begon Abraham Cahan, hoofdredacteur van de New Yorkse Jiddisje krant Der Forverts, met A Bintel Brief, Jiddisj voor 'Een bundel brieven'. A Bintel Brief was een soort 'Lieve Lita' rubriek waarin lezers anoniem lastige vragen voorlegden en antwoord kregen. Nu is deze klassieke Joodse adviescolumn in een modern jasje gehesen en gaat hij verder als podcast.

Twee totaal verschillende Joodse moeders vertellen over de dilemma's en kwesties van het Amerikaans-Joodse leven. De afleveringen duren gemiddeld ongeveer 28 minuten, met twee langere live uitzendingen.
Je kunt A Bintel Brief online luisteren of via je favoriete podcast app!

Er is gedoe over de film Amira die door Jordanië wordt ingestuurd voor de Oscars 2022 in de categorie International Feature Film. De titelheldin is een zeventienjarig Palestijns meisje dat werd verwekt met het uit de gevangenis gesmokkelde sperma van haar vader, die door Israël wordt vastgehouden. Lees meer in The Jerusalem Post Palestinians outraged by sperm-smuggling drama film.


Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.